Bij doe-het-zelfzaak Wanco in Nijmegen wordt de 1,5 meter afstand al gehandhaafd.
Volledig scherm
PREMIUM
Bij doe-het-zelfzaak Wanco in Nijmegen wordt de 1,5 meter afstand al gehandhaafd. © Bert Beelen

Dit is waarom de 1,5 meter-economie van Rutte niet zomaar kan

Heb je een theater of bioscoop, denk dan alvast na over een bestaan binnen een 1,5 meter-economie. Dat zei premier Mark Rutte dinsdagavond. Maar de praktijk blijkt weerbarstig te zijn: ook restaurants, poppodia en kroegen vragen zich af hoe ze straks nog winstgevend kunnen zijn.

Quote

Al met al betekent het wel dat er een behoorlij­ke uitdunning gaat plaatsvin­den

Joris Knoben, hoogleraar bedrijfseconomie

,,De 1,5 meter-economie kan bestaan, maar niet voor alle sectoren is dat even eenvoudig’’, stelt hoogleraar bedrijfseconomie Joris Knoben van de Nijmeegse Radboud Universiteit. 

,,Voor productiebedrijven zal het vaak niet zo’n probleem zijn, maar in dienstensector wordt het lastiger. Kappers, schoonheidsspecialisten, horeca: in sommige gevallen zal het bijna onmogelijk zijn om te werken met die anderhalve meter. De marges die je als bedrijf kunt maken, gaan enorm onder druk komen.’’

  1. Overlijden politieman Flip maakt veel los: ‘Hij pakte mijn vaders moordenaar’

    Overlijden politieman Flip maakt veel los: ‘Hij pakte mijn vaders moordenaar’

    Honderden steunbetuigingen en laatste groeten kregen Flip (80) en Fransje (74) Raap en hun familie de afgelopen week. Van oude vrienden, oud-collega's en volslagen onbekenden. Het nieuws van hun noodlottige overlijden vorige week maandag door een auto-ongeval in het Brabantse Nuenen maakte heel wat los in de regio en daarbuiten. Het Eindhovens Dagblad, de zusterkrant van het AD, maakte een video-eerbetoon over het echtpaar (zie onderaan dit artikel).