Neckermann.com
Volledig scherm
Neckermann.com

Doek valt voor beruchte webshop Neckermann.com na forse kritieken en vele aangiftes

Neckermann.com, een vanuit Naarden opererende webshop die al vele jaren voor een lage prijs producten aanbiedt, is officieel failliet verklaard. Dat blijkt uit het faillissementsregister van de rechtbank Amsterdam. De online webshop, niet te verwarren met de gelijknamige reisorganisatie, ligt al lange tijd onder vuur. In twee jaar tijd is er meer dan honderdtwintig keer aangifte gedaan van oplichting.

Het faillissement van het van oorsprong Duitse postorderbedrijf komt niet uit de lucht vallen. De webwinkel leverde sinds augustus vorig jaar bestelde producten niet meer en was al compleet onbereikbaar voor klanten en vragen van de pers. Tientallen gedupeerden deden aangifte. De Consumentenbond sloeg meerdere malen alarm en waarschuwde klanten niet met de webshop in zee te gaan.

Vaker in het nieuws

De directie van Neckermann.com heeft nooit openheid van zaken willen geven en lijkt van de aardbodem verdwenen. In augustus liet het bedrijf nog weten dat vanwege enorme drukte en tijdelijke onderbezetting door vakanties en ziekte het besluit was genomen om vragen niet telefonisch te beantwoorden, maar te verwijzen naar mailadressen. ,,Telefonische afhandeling vergt meer tijd, via de mail kunnen we sneller en efficiënter reageren’’, aldus een woordvoerder toen.

De eigenaren van Neckermann.com – twee ondernemers die al vaker negatief in het nieuws verschenen, onder meer vanwege een inval van de FIOD – worden ondanks de vele aangiftes niet vervolgd. Hoewel er zeker het een en ander valt aan te merken op de wijze waarop ze met hun klanten omgaan, hebben ze zich niet schuldig gemaakt aan een strafbaar feit, meldde een woordvoerder van de politie eerder aan deze site.

Curator

Klanten die nog geld krijgen van Neckermann.com, kunnen zich melden bij curator Seerp Gratama. Of er genoeg geld is om al die mensen uit te betalen, kan hij ‘nog niet inschatten’, zo laat hij weten aan RTL Z. In november was zusterbedrijf D5Avenue overigens al failliet verklaard.

Voor heel veel klanten was het overduidelijk: Neckermann is een bedrijf dat zich niet aan de regels houdt. ‘Dit is een criminele organisatie!’ brieste een van de vele vermeende gedupeerden op reviewsite Trustpilot. ‘Mijn moeder heeft heel veel moeite moeten doen om een terugbetaling te ontvangen voor een geretourneerd product. Ze komen steeds met smoesjes, maar uiteindelijk als de rechtsbijstandsverzekering erbij komt, wordt er ineens wel betaald. Oplichters dus die de vele negatieve reacties hier dubbel en dwars verdienen en die geen knip voor de neus waard zijn.’

Neckermann ging in 2014 ook al failliet en maakte toen een doorstart met de webwinkel. Daar komt nu bijna zes jaar later dus ook een einde aan.