Doorbraak na moord op advocaat
Derk Wiersum: verdachte opgepakt

Een arrestatieteam heeft dinsdagavond een verdachte opgepakt voor de moord op advocaat Derk Wiersum (44). De arrestatie vond plaats in een woning in Amsterdam. De verdachte zit vast in volledige beperkingen, wat inhoudt dat hij alleen contact mag hebben met een advocaat. De politie verdenkt hem van betrokkenheid bij de dodelijke schietpartij, maar het is niet duidelijk of het daadwerkelijk om de schutter gaat.

Direct na de aanhouding is er onder leiding van een rechter-commissaris een doorzoeking geweest in de betreffende woning. Wat er is aangetroffen, is niet duidelijk.

Over de identiteit van de opgepakte verdachte wil de politie nog niets zeggen. ,,Het onderzoek is nog in volle gang en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten”, aldus de politie.

Gestolen bestelauto

De Amsterdamse politie vermoedt dat de dader of daders van de moord een witte bestelauto gebruikten als vluchtauto. Rechercheurs hebben ‘hun uiterste best gedaan’ om de witte bestelauto op te sporen. Dat is gelukt. Het gaat om een Opel Combo. Hiervan is vastgesteld dat die gestolen is en voorzien was van vervalste kentekenplaten. Volgens bronnen zijn in het busje sporen gevonden die naar de verdachte hebben geleid.

Het kenteken VN-927-V was aangebracht op de vluchtauto en het onderzoeksteam is op zoek naar mensen die de bestelbus hebben zien rijden of staan in Amsterdam/Almere of de omliggende omgeving.

Lees verder onder de blokken

Mogelijk meer arrestaties

De politie benadrukt dat er vanaf het moment van de moord ‘onophoudelijk’ een groot team van rechercheurs aan het werk is geweest. Het onderzoek is volgens een woordvoerder nog in volle gang. Meer arrestaties worden niet uitgesloten.

Justitieminister Ferd Grapperhaus noemt de arrestatie ‘goed werk van de politie’ en spreekt van ‘positief nieuws’. Net als de politie wil Grapperhaus verder niets kwijt, omdat ‘het onderzoek van politie en Openbaar Ministerie nog in volle gang’ is.

Moord

De 44-jarige Wiersum werd twee weken geleden bij zijn woning in Amsterdam-Buitenveldert op straat doodgeschoten. Hij stond kroongetuige Nabil B. bij in de Marengo-strafzaak. 

Hoofdverdachte in die zaak, Ridouan Taghi, wordt ervan verdacht achter een reeks liquidaties en pogingen daartoe te zitten. Ook wordt hij gelinkt aan de moord op Wiersum. Tegen Taghi is een Europees opsporingsbevel uitgevaardigd.

Kijk hier naar beelden van de stille tocht voor Derk Wiersum:

Witte bestelbus
Volledig scherm
Witte bestelbus © Politie
Witte bestelbus
Volledig scherm
Witte bestelbus © Politie

Volg alle ontwikkelingen rond deze zaak in onze app: