Dramatische situaties in zorginstellingen na verdubbeling vacatures: ‘Zorginfarct’
Het aantal openstaande vacatures in de sector zorg en welzijn is in drie jaar tijd verdubbeld. In het derde kwartaal van dit jaar bleven 67.000 banen onbemand. Met name in de verpleging, verzorging en thuiszorg is het probleem groot.
Uit cijfers die het CBS vannacht naar buiten heeft gebracht, blijkt dat er bijna 22.000 vacatures voor die groep openstaan: dat waren er in 2019 ruim 10.000. Los van de openstaande vacatures: in de hele sector zorg en welzijn ontstonden in het derde kwartaal van 2022 56.000 nieuwe vacatures.
,,Het betekent dat we te weinig capaciteit hebben om de zorg te leveren die gevraagd wordt”, reageert hoogleraar Organisatie Ziekenhuiszorg Bart Berden van het Radboudumc. ,,Arts-assistenten, jonge afgestudeerden die een ziekenhuis draaiende houden: daar is landelijk een groot tekort aan. Maar we zien tevens achterstanden bij het automatiseren, digitaliseren en de administratie. Daar zijn ook moeilijk mensen voor te vinden.”
Terwijl juist het geven van zorg op afstand, waarbij mensen dankzij die digitalisering niet meer zo vaak naar het ziekenhuis hoeven, een oplossing voor het personeelstekort in de zorg zou kunnen zijn. Berden ziet ook dat de loonkosten stijgen, omdat de zorginstellingen er alles aan doen om personeel te behouden. Dat komt bovenop de ook voor de ziekenhuizen stijgende kosten voor inkoop en energie, terwijl de meeste afgelopen jaar al moeite hadden om quitte te draaien.
Zorginfarct
Volgens het CBS neemt sinds begin 2021 het aantal openstaande vacatures ook sneller toe dan voor het begin van de coronapandemie. Per 1000 banen zijn er nu 44 vacatures: in de geestelijke gezondheidszorg zelfs 67.
,,We zitten midden in een zorginfarct", stelt Berden, die vreest voor de wintermaanden waarin griep voor extra drukte zal zorgen. Hij is bang voor het aanhouden van lange wachtlijsten en vermindering van de kwaliteit. Berden ziet heil in het ‘anders’, waarbij er beter gekeken wordt naar zorg die écht nodig is en zorg waarvan de noodzaak wat minder aanwezig is. ,,Want we moeten uit dit moeras komen.”
De krapte op de personeelsmarkt is niet overal te zien. Zo zegt het Boxmeerse Maasziekenhuis dat er daar geen tekorten zijn aan personeel. Bij het Radboudumc in Nijmegen zijn momenteel echter zo'n 150 vacatures opengesteld en is het tekort aan personeel al jaren een probleem, zeker in de winter als er meer personeelsuitval is door de griep.
Praat mee.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
ijzel op de weg
Tientallen ongelukken en veel vertraging door extreme gladheid, code oranje in deel van land
De verraderlijke gladheid op lokale wegen en snelwegen heeft vannacht en vanochtend tot tientallen ongelukken geleid. Hierbij zijn meerdere gewonden gevallen. Voor de provincies Limburg, Brabant en Gelderland is code oranje afgegeven. In de rest van het land is code geel van kracht, behalve voor de westelijke kustprovincies en Friesland. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Politie kamt scholen Deventer uit na tip over schutter Zwijndrecht: ‘Iemand die erg op hem leek’
Zit je op school, lopen er ineens allemaal politieagenten door de school met kogelwerende vesten. Dat gebeurde donderdag aan het begin van de middag bij het Saxion en Aventus in Deventer. De politie had een tip binnengekregen dat mogelijk de schutter van de schietpartij afgelopen week in Zwijndrecht rondliep op een van de scholen. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.
-
Oversterfte houdt aan: weer duizenden mensen meer overleden
Vorig jaar zijn circa 170.000 mensen overleden. Dat zijn er 14.500 méér dan verwacht. Vooral in Flevoland, Drenthe en de kop van Noord-Holland stierven relatief veel mensen. -
-
-
PREMIUM
Nico is 83 en bijna blind, maar moet door drukke straat lopen om het vuilnis buiten te zetten
De 83-jarige bijna blinde Nico moet voortaan vroeg uit de veren en een flink stuk lopen om binnen anderhalf uur zijn vuilnis weg te gooien. Doet hij dat niet, dan riskeert hij een boete van meer dan 100 euro. ,,Hoe ga ik dit in de ochtendspits doen zonder dat ik van mijn sokken wordt gereden?” -
Veel meer drugs tussen de post gevonden: douane onderschepte 27.000 brieven
De douane onderschepte vorig jaar meer drugs in uitgaande briefpost in vergelijking met 2021. Het afgelopen jaar werd 27.000 keer drugs ontdekt tussen de post, tegen 15.500 keer in 2021. Het meest werd xtc en grondstof MDMA onderschept. De drugs waren vooral onderweg naar de Verenigde Staten en Australië.
4 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerhenk manders
henk manders
J Hanegraaf
Frans Gijsbers