Volledig scherm
© Ferenc van der Vlies

Een boek over Johan, niet over Cruijff

Ferenc van der Vlies (47) was achtereenvolgens bewonderaar, collega (bij Cruyff Sports) en vriend van Johan Cruijff. In zijn boek Cruijff & Johan haalt hij herinneringen op.

,,Het boek dat ik heb gemaakt gaat eigenlijk niet over voetbal, niet over Ajax of het Nederlands elftal. Ik heb het over Johan Cruijff zoals hij echt was; over Johan dus, niet over Cruijff. Dat zei zijn vrouw Danny ook. Zo wordt hij maar weinig belicht, zei ze.

Quote

Alleen kun je niets en samen kun je alles. Die uitspraak van Johan is een inspiratie voor me

Ik leerde Johan in 2005 kennen toen ik betrokken raakte bij zijn kleding- en schoenenmerk. Ik ben een creatieve ondernemer. Juist op dat vlak hadden we een klik. De zakelijke kant interesseerde ons allebei minder. Hij vond ons leuk - ‘ons’ dat is het bedrijf Premium Inc. uit Rotterdam. Vind je het niet gek dat jouw schoenen in Rotterdam worden gemaakt, vroeg ik weleens. Dat vond hij juist leuk.

Alleen kun je niets en samen kun je alles. Die uitspraak van Johan is een inspiratie voor me. Hij sloot nooit iemand uit. Als ik ergens met hem binnenliep, viel iedereen om: van de directeur van Nike tot de toiletjuffrouw. En wat deed hij dan? Hij gaf zijn warmte aan die toiletjuffrouw. Of aan een schilder die daar toevallig stond te werken.

De foto’s die in het boek staan, gaf hij me in de loop van de jaren. Die gebruikten we ter inspiratie van het kleding- en schoenenmerk Cruyff. Omdat de spullen die onder zijn naam worden verkocht, ook echt zijn waardes moeten uitdragen: kwaliteit, rebels, brutaal, spiritueel, stedelijk, het gevoel met 1-0 voor te staan. Zo zijn die foto’s ook. Ze gaan over het leven. Ik hoop dat ze meer mensen kunnen inspireren dan mijn bedrijf alleen.’’

Blader hieronder met de pijltjes door een aantal foto's uit het boek.

‘Cruijff & Johan’ van Jan-Cees Butter en Ferenc van der Vlies verschijnt op 25 april bij uitgeverij Water (€20).

 1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
  PREMIUM

  De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

  Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’
 1. Bekende boerenactivist (30) zat in trekker die levensgevaarlijke situatie veroorzaakte, politie rekent op arrestaties
  video

  Bekende boerenacti­vist (30) zat in trekker die levensge­vaar­lij­ke situatie veroorzaak­te, politie rekent op arresta­ties

  Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen is Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, betrokken geraakt bij een levensgevaarlijk incident. Schuiling zat als bijrijder in een tractor die diverse hekken omver ramde en bijna een fietser omver reed. De organisator van het Malieveldprotest betuigt spijt. ,,Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, zegt hij tegen deze nieuwssite. De politie onderzoekt het incident en verwacht op korte termijn aanhoudingen te verrichten.
 2. Te hard rijden, smartphones en alcohol: meer verkeersongelukken door minder politiecontrole

  Te hard rijden, smartpho­nes en alcohol: meer verkeerson­ge­luk­ken door minder politiecon­tro­le

  Het aantal verkeersongelukken is de afgelopen vijf jaar toegenomen. Dat komt vooral doordat automobilisten te snel rijden, afgeleid zijn (door smartphones) of alcohol op hebben. Bij de ongelukken vielen ook meer doden, blijkt uit het vandaag uitgekomen rapport van de stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Een logische verklaring voor het gedrag van bestuurders is de afname van de handhaving van verkeersregels door de politie, aldus het onderzoeksinstituut.