Enorme stijging aantal Nederlanders met psychische stoornis: ‘Prestatiedruk kan een rol spelen’
Het aantal volwassen Nederlanders met een psychische aandoening is sterk gestegen, stelt het Trimbos-instituut op basis van het langlopende landelijke onderzoek NEMESIS. Ruim een kwart heeft in het afgelopen jaar een psychische stoornis gehad. Dat zijn 3,3 miljoen mensen. Twaalf jaar geleden ging het nog om minder dan één op de vijf volwassenen.
De sterke stijging is vooral te zien onder jongvolwassenen en studenten. ,,Toenemende maatschappelijke zorgen of prestatiedruk zouden hier een rol kunnen spelen”, zegt programmahoofd epidemiologie Annemarie Luik. ,,Ook bij mensen die in een stad wonen zien we een sterkere stijging in psychische aandoeningen, al is onduidelijk wat oorzaak of gevolg is.”
De coronapandemie lijkt geen invloed te hebben gehad op de toename, aldus het instituut. De stijging begon al voor de coronacrisis uitbrak. ,,In een eerdere studie van het VUmc, naar de effecten van covid-19 op de psychische gezondheid van mensen, konden we zien dat de pandemie een tijdelijke toename van gevoelens van somberheid of angst veroorzaakte, maar geen invloed heeft op de klinische diagnoses van psychische aandoeningen,” zegt Margreet ten Have, projectleider van NEMESIS.
Angststoornis
In het afgelopen jaar had 15 procent van de Nederlanders een angststoornis, 10 procent een depressieve stoornis en 7 procent een stoornis in het gebruik van alcohol of drugs. Bij een stoornis in het gebruik van middelen gaat het om de gevolgen die mensen ervaren doordat ze drugs of alcohol gebruiken, bijvoorbeeld tekortschieten op werk, tijdens studie of thuis. Ruim 3 procent had ADHD.
Van de mensen die het afgelopen jaar een psychische stoornis hadden, had 42 procent er twee of meer. Vooral jongvolwassenen (jonger dan 35 jaar), alleenstaanden, werklozen en arbeidsongeschikten, mensen met een lager inkomen en mensen die in een stad wonen hebben hier vaker last van, aldus het Trimbos-instituut.
Grootschalige studie
Bijna de helft van de Nederlanders (48 procent) heeft ooit een psychische aandoening gehad. Volgens het Trimbos-instituut hadden deze mensen niet alleen psychische klachten, maar voldeden zij ook aan de criteria voor een diagnose.
NEMESIS is een grootschalige, langlopende studie van het Trimbos-instituut naar psychisch welzijn, gezondheid en levenservaringen van Nederlandse volwassenen, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Agent honderden meters meegesleurd door automobilist na aanhouding
In Zaandam is zaterdagavond een agent gewond geraakt die honderden meters door een automobilist over de weg werd meegesleurd. De agent kwam er uiteindelijk nog redelijk goed vanaf met wat blauwe plekken en schaafwonden. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Peperdure piepers maken patatje prijziger
Hollandse aardappelen waar friet van wordt gesneden, zijn in anderhalf jaar tijd in prijs verdubbeld. Prijzen stijgen door de droge zomer en een stijgende vraag. Dat leidt tot hogere prijzen voor friet van de snackbar of uit eigen frituurpan. En dat terwijl verkopers de dure pieper niet eens volledig doorberekenen, meldt Nu.nl. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUMcolumn
Lezen dit, anders wordt het nóóit wat met jou!
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
-
-
PREMIUMONDERZOEK/met video
Gapende kloof stad, platteland en politiek: vooral boeren zijn het vertrouwen kwijt
Nederland kampt met diepe verdeeldheid tussen (Rand)stad, platteland en de politiek. Vooral boeren lijken zich af te keren van andere groepen in de samenleving, blijkt uit uitgebreid onderzoek van deze site en agrarisch weekblad Nieuwe Oogst. De kloof wordt dus diep gevoeld, maar er is ook hoop. -
PREMIUM
Brief over bezuiniging op eten in bejaardenhuis was een fout: ‘Had nooit verstuurd mogen worden’
De brief met aangekondigde bezuinigingen op het eten bij het Delftse verzorgingshuis Die Buytenweye had niet zo verstuurd moeten worden, meldt zorgverlener Pieter van Foreest. Oudere bewoners kregen te horen dat maaltijden voortaan precies worden afgewogen om kosten te besparen. ‘Het spijt ons’, schrijft de zorgorganisatie in een nieuwe brief.