Volledig scherm
PREMIUM
© Joost Hoving

Er is een reden waarom een boa niet bij de politie werkt en niet dezelfde bevoegdheden heeft

ColumnÖzcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.

Wie deze week makkelijk punten wilde scoren, moest het luidkeels opnemen voor de buitengewoon opsporingsambtenaar, beter bekend als de boa.

Deze mannen en vrouwen, herkenbaar aan hun blauwe uniforms, hadden het zwaar te verduren op de eerste warme dag van het jaar, toen ze her en der werden belaagd door onbeschofte jongeren en gefrustreerde ouderen, die eindelijk weer de hort op mochten.

Ik las overal dat de maat vol was: ze willen nu eindelijk ook wapenstokken en busjes pepperspray, want anders valt het dronken en doorgesnoven geteisem niet te temmen.

Met dat laatste ben ik het eens: de boa moet nu vaak werk doen dat eigenlijk bij de taken van de politie hoort, maar omdat dat apparaat de afgelopen jaren helemaal kapotbezuinigd is, waarbij veel bureaus werden gesloten, groeide het takenpakket van de handhavers. Maar laten we niet overdrijven: er is een reden waarom een boa niet bij de politie werkt en dus niet dezelfde bevoegdheden heeft.

 1. Operaties St Jansdal geannuleerd in Harderwijk na corona-uitbraak op verpleegafdeling

  Operaties St Jansdal geannu­leerd in Harderwijk na corona-uit­braak op verpleegaf­de­ling

  Door een corona-uitbraak op een verpleegafdeling in ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk - waarbij zowel patiënten als medewerkers zijn betrokken - moet het ziekenhuis gedeeltelijk weer ingeplande reguliere zorg alsnog staken. Tot en met 29 mei wordt een aantal niet-spoedeisende, geplande operaties geannuleerd op alle locaties van het ziekenhuis. De spreekuren op de poliklinieken gaan vooralsnog wel gewoon door.
 2. Peiling: de 1,5 meterregel is een blijvertje
  TV-SHOW NEDERLAND NA CORONA

  Peiling: de 1,5 meterregel is een blijvertje

  Ook na de coronapiek blijven we buiten anderhalve meter afstand houden. Dat denkt bijna twee derde van de deelnemers aan een peiling over het leven na corona. In De Toekomst van Nederland, een tv-show van het AD en Hart van Nederland, spreken vanavond ervaringsdeskundigen, experts en commentatoren over deze stelling en andere thema's die ons land na de pandemie bepalen. De uitzending begint om 20.30 uur. Kijkers kunnen meepraten door zich hier aan te melden. De Toekomst van Nederland kun je straks ook hieronder in het liveblog volgen.