Volledig scherm
Curator Justine Kontou. © Jean Pierre Reijnen

Eten in een omgeving van geluk op Sectie-C in Eindhoven

Geluk in een pilletje van 28 gram. Het klinkt ironisch, maar het is volkomen serieus. Dat zegt Justine Kontou, curator van een totaalervaring die erop gericht is bezoekers in een staat van welbevinden te brengen. 

De omgevingen waarin mensen werken en rondgaan, hebben zelden een heilzame werking. Kantoren en ziekenhuizen zijn vooral zakelijk ontworpen en ingericht. Het centrum van een stad is vaak een rommeltje. Het maakt niet uit hoe je je door het centrum van Eindhoven beweegt, mooi kun je het nauwelijks noemen. En plezierig evenmin, met alle obstakels die je op je weg tegenkomt. 

Omgeving

Justine Kontou is zich gaan interesseren voor de invloed van een omgeving op mensen door een expositie die ze drie jaar geleden voor de Dutch Design Week organiseerde. ,,Ik kreeg als reactie van veel bezoekers dat ze er rustig van werden", zegt ze. ,,Ik vond dat een mooi thema om verder te onderzoeken. Dat wilde ik buiten een museale context plaatsen. Het gaat me juist om alledaagse omgevingen. De buitenruimte, kantoren, zorginstellingen. Er zijn allerlei zaken die de beleving van zo'n omgeving beïnvloeden. Vormen, kleuren, geluiden, geuren. Mensen krijgen zoveel prikkels toegediend, bijvoorbeeld door digitale middelen. Bovendien hebben ze vaak te maken met een hoge werkdruk, die kan leiden tot depressie en burn-out. Ik stel me de vraag hoe je welzijn kunt stimuleren. Dat is hard nodig." 

Happiness

Met die vraag als uitgangspunt heeft Kontou 28 grams of happiness samengesteld, een 'food design experience' met bijdragen van Katinka Versendaal (Eatalier) en chef Pippens. Met hen werkte ze vorig jaar ook al. De titel is honderd procent serieus te nemen, betoogt ze. ,,Alles is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Katinka heeft de effecten onderzocht die bepaalde ingrediënten in je lichaam hebben. Het is de totale zintuiglijke ervaring. De sensatie die smaak en geur in je hersenen teweegbrengen. Maar ook wat er in je buik gebeurt, hoe je darmflora reageert op wat er binnenkomt. Zo kan gist mensen een opgezwollen gevoel geven. Ze is heel nauwgezet geweest, heeft ingrediënten tot op de milligram afgewogen. De bijdrage van Pippens bestaat uit het klaarmaken van de gerechten." 

Rust

Kontou heeft kunstenaars en ontwerpers gevraagd om de ruimte waar bezoekers eten zo in te richten dat ze er tot rust kunnen komen, zich er prettig voelen. ,,Het is nadrukkelijk niet de bedoeling om te manipuleren, maar om te stimuleren. In deze expositie heb ik dertien kunstenaars bijeengebracht. Zij hebben gezocht naar klanken, kleuren, vormen en materialen die mensen in een positieve gemoedstoestand brengen. Je komt dan uit bij lichte en luchtige tinten, bij doorschijnende materialen, die zacht en warm aandoen. Er zijn ook veel dingen die je aan kunt raken. Geluk ervaren door je vingertoppen. Ook dat is nodig. We voelen steeds minder." 

Sectie C: Hall 12, Daalakkersweg 14, Eindhoven, 20 t/m zo 28 oktober, vanaf 12.00 uur.