Volledig scherm
© Joint Strike Fighter (JSF/F-35). EPA

Europese opslag onderdelen JSF komt in Brabant

WOENSDRECHT - De centrale opslagplaats van alle reservedelen van alle F-35's (Joint Strike Fighters) in Europa komt op het Logistiek Centrum Woensdrecht. Vanaf 2020 worden hier de reservedelen van ruim vierhonderd gevechtsvliegtuigen opgeslagen en verzonden.

Minister Jeanine Hennis (Defensie) is tijdens een bezoek aan het Pentagon op de hoogte gesteld van het Amerikaanse besluit. ,,Na jaren van politieke discussie zien we nu dat de beslissing om de F-35 als opvolger voor de F-16 te kiezen ook economisch de verwachtingen meer dan waarmaakt", aldus Hennis.

Schiphol

Quote

Dit levert naar verwach­ting enkele honderden miljoenen aan extra omzet voor onze logistiek en distribu­tie­sec­tor op

minister Henk Kamp

De opslagplaats komt in een bestaande faciliteit van Defensie. Op Schiphol komt wel een vooruitgeschoven post van het distributiecentrum. Op Woensdrecht worden vanaf 2019 ook de motoren van de Nederlandse en Italiaanse F-35's onderhouden. Nederland koopt 37 F-35's voor in totaal 4,5 miljard euro.

Volgens minister Henk Kamp (Economische Zaken) is het Europese distributiecentrum ,,goed voor onze werkgelegenheid en levert naar verwachting enkele honderden miljoenen aan extra omzet voor onze logistiek en distributiesector op". Hoeveel extra banen de opslagplaats oplevert, is volgens het ministerie nog niet te zeggen.

In Volkel hoopten ze met de komst van de F-35 ook een graantje te kunnen meepikken. Eind vorig jaar al bleek dat waarschijnlijk heel lastig, omdat het onderhoud van de vliegtuigen toen al aan Woensdrecht werd toegewezen. 

  1. LIVE | Jaarbeursplein loopt vol met verpleegkundigen, verschillende poliklinieken liggen er verlaten bij
    Ziekenhuisstaking

    LIVE | Jaarbeurs­plein loopt vol met verpleeg­kun­di­gen, verschil­len­de poliklinie­ken liggen er verlaten bij

    Zorgmedewerkers in naar verwachting 83 ziekenhuizen, 32 poliklinieken en vier revalidatiecentra leggen vandaag het werk neer. Hierdoor ligt een groot deel van de zorg plat. Spoedeisende hulpafdelingen, hartbewaking en verloskundeafdelingen blijven wel gewoon open. Ook de oncologische zorg gaat door. In de diverse ziekenhuizen zijn protestbijeenkomsten en ludieke acties gaande. Hoe vergaat het de verpleegkundigen vandaag? Je volgt het in dit liveblog.