Christophe Hazaer, oom van het dodelijke slachtoffer en zijn nichtje Kayleigh.
Volledig scherm
Christophe Hazaer, oom van het dodelijke slachtoffer en zijn nichtje Kayleigh. © VTM NIEUWS

Familie verongelukte Kayleigh (14) niet boos op 18-jarige bestuurder: ‘Daarmee krijgen we haar niet terug’

Bij een zwaar verkeersongeval in het Belgische Nieuwerkerken kwam in de nacht van zondag op maandag de 14-jarige Kayleigh Leemans om het leven gekomen. Ze was op de terugweg van de kermis toen de wagen waarin ze samen met drie andere tieners zat, tegen een geparkeerde oplegger botste. De 18-jarige bestuurder van de auto had enkel een voorlopig rijbewijs en mocht dus geen passagiers vervoeren. De familie van Kayleigh zegt geen wrok te koesteren. ,,Daarmee krijgen we haar toch niet terug.”

,,Vermaak je vanavond, maar wees voorzichtig. Stap niet in de auto bij jonge gasten die nog niet goed kunnen rijden. Ah, en wees ook voorzichtig met mijn voordeur, alsjeblieft. Trek deze niet te hard dicht, want dan davert het hele huis.” 

Christophe Hazaer stuurde zijn nichtje Kayleigh gisteravond met een zakcentje en wat goede raad naar de kermis in Mere. ,,Maar mijn woorden waren nog niet koud, of daar sloeg de voordeur al dicht: ‘Boenk!’ En om 3 uur ‘s nachts rinkelde ook mijn telefoon: een vriend van Kayleigh. Die me huilend belde om te vertellen dat mijn nichtje samen met drie andere tieners in een auto zat die tegen een vrachtwagen was gebotst, en dat zij die klap niet overleefd had.”

Kayleigh (14) kwam om bij de crash.
Volledig scherm
Kayleigh (14) kwam om bij de crash. © VTM NIEUWS

Geparkeerde vrachtwagen

Hun wagen kwam uit een landweg gereden die enkel toegankelijk is voor landbouwvoertuigen. Vervolgens kwam de auto tegen een geparkeerde vrachtwagen terecht. Hoe dat precies kon gebeuren, is nog onduidelijk. De omstandigheden van het ongeval worden nog onderzocht. Volgens de eerste onderzoeken reed de bestuurder niet te snel. Onderzoek moet nu nog uitwijzen of hij onder invloed was, of op het moment van het ongeval bezig was met zijn telefoon.

De bestuurder, een jongen van 18, had een voorlopig rijbewijs. Hij mocht dus geen passagiers vervoeren en niet rijden tijdens weekendnachten. Toch zegt de familie van Kayleigh geen wrok te koesteren ten opzichte van de bestuurder. ,,Wat winnen we daarmee? Ja, die chauffeur had nog maar een voorlopig rijbewijs. En nee, eigenlijk had hij geen passagiers mogen meenemen. Maar ik kan hem nog honderd keer hem de schuld geven voor het verdriet dat hij heeft aangericht, daarmee krijgen we onze Kayleigh toch niet terug. Al doet het onnoemelijk veel pijn dat we haar moeten afgeven. Zaterdag zouden we samen naar Spanje vertrekken, om daar Kayleighs verjaardag te gaan vieren. Ze zou zondag 15 worden. En nu moeten we plots haar begrafenis regelen.”

De wagen kwam uit deze landweg gereden, die enkel toegankelijk is voor landbouwvoertuigen.
Volledig scherm
De wagen kwam uit deze landweg gereden, die enkel toegankelijk is voor landbouwvoertuigen. © Inge Bosschaerts
Volledig scherm
© RLA
Volledig scherm
© RLA
  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, London en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, London en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.
  2. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”