Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Farmacode zwijgt over medicijnprijs

De nieuwe gedragscode die de farmaceutische industrie heeft opgesteld, was bedoeld als 'moreel kompas'. Maar de code rept met geen woord over het heetste hangijzer in de maatschappelijke discussie over de geneesmiddelenfabrikanten: de hoge prijzen van nieuwe medicijnen, meldt de Volkskrant.

De code, waaraan twee jaar lang is gewerkt en die vandaag wordt gepresenteerd aan minister Bruins van Medische Zorg, moest een 'keerpunt' vormen in de maatschappelijke onvrede over de farmabedrijven.
Het negeren van de prijzendiscussie is volgens de krant opmerkelijk, omdat de industrie zelf had aangekondigd dat de code een 'intrinsieke gedragsverandering op het gebied van transparantie en betaalbaarheid' zou aanjagen. 

Volgens Aarnoud Overkamp, voorzitter van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG), zijn bindende afspraken over het prijsbeleid van de veertig aangesloten bedrijven niet mogelijk, omdat de internationale hoofdkantoren de prijzen doorgaans bepalen, en omdat de mededingingsautoriteit dat niet zou toestaan.

  1. Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’
    PREMIUM
    vuurwerkramp enschede

    Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’

    Bijna twintig jaar na de vuurwerkramp in Enschede wordt voormalig fabriekseigenaar Harm Smallenbroek aangewezen als mogelijke saboteur door ex-klokkenluider Paul van Buitenen. Daarmee zou hij verantwoordelijk zijn voor 23 doden. Smallenbroek is een gebroken man. Sinds 2001 heeft hij geen interview meer gegeven, tot vandaag. ,,Je wilt wel, maar je komt er nooit meer van los. We zijn die dag, net als velen, alles kwijtgeraakt.