Volledig scherm
Ter illustratie © ANP/Roos Koole

'Filmers op de A58: stompzinnigheid in het kwadraat'

OpinieDe zucht naar sensatie kent soms geen grenzen. Een afschuwelijk voorbeeld ervan is het wangedrag dit weekeinde van voorbijgangers op de A58 na een ernstig ongeluk. Doodleuk stonden zij met hun mobieltjes tussen reddingswerkers opnames te maken. 

Zelfs de doodsstrijd van een van de slachtoffers - hij werd gereanimeerd - was voor hen niet veilig. Telt de privacy van mensen in nood dan niet meer? Waar is het respect voor slachtoffers en voor mensen die hen te hulp schieten? 

Privacy en respect zijn voor sommige mensen kennelijk loze begrippen geworden. Voor het maken van filmpjes parkeren zij hun auto midden op de snelweg. Zij brengen zichzelf en anderen in gevaar. Zij maken van slachtoffers van dit ernstige verkeersongeval - er valt een dode - ongewild hoofdrolspelers in, zoals een van de voorbijgangers zegt, ‘een leuk filmpje’. Deze woordkeuze verraadt hoe weinig ontzag zij nog hebben voor de realiteit en daar op een verantwoorde manier mee kunnen of willen omgaan.

Rechtvaardiging

De gebeurtenis op de A58 is stompzinnigheid in het kwadraat. Ook het reddingswerk wordt bemoeilijkt. Mensen hinderen het reddingswerk, lopen door sporen die belangrijk zijn voor het onderzoek naar de oorzaak van het ongeval. Gelukkig heeft de politie hun kentekens genoteerd en kunnen zij rekenen op een flinke boete. Het is de rechtvaardiging waar iedereen die zijn afschuw uitspreekt over dit wangedrag.

Quote

Wie zo respect­loos omgaat met de privacy van anderen heeft er zelf geen recht op.

Hans van Zon

Het valt echter te betwijfelen of de achterliggende boodschap zal aankomen: heb respect voor slachtoffers en laat hen met rust. Loop reddingswerkers niet voor de voeten en houd je aan alle verkeersregels, zeker als je een noodsituatie passeert.

De honger om op te vallen op sociale media lijkt steeds moeilijker te stillen. De drang om te scoren is inmiddels zo groot dat essentiële menselijke waarden worden vertrapt. Alleen met bekeuringen, hoe fors ook, is dit gedrag niet te keren. Kunnen deze sensatiezoekers niet door de politie worden gefilmd, om hen met die beelden publiekelijk aan de schandpaal te nagelen? Omdat zij het ‘leuk’ vinden de doodsstrijd van een verkeersslachtoffer op te nemen. Wie zo respectloos omgaat met de privacy van anderen heeft er zelf geen recht op.

Bekijk hieronder de beelden van het ongeluk op de A58: