Volledig scherm
De oproep van Frans Verstraete © Siska Maertens

Frans zoekt reddende engel die hem van het fietspad raapte: ‘Ik denk dat ze verpleegster is’

Ontzettend graag zou Frans Verstraete (65) uit het Zeeuwse Oostburg in contact komen met de vrouw die hem op 17 september 2017 eerste hulp verleende nadat hij bij het Belgische Moerbrugge keihard naar de grond ging op zijn wielrenfiets. Om haar te bedanken, én om haar getuigenis te kunnen gebruiken in de rechtszaak die hij voert tegen de fietsers die het ongeval volgens hem veroorzaakten.

Het was een mistige septemberochtend, en Frans Verstraete zette vanuit Zeeuws-Vlaanderen koers richting het zuiden. Hij had een driekwart-wielrenbroek aan, weet hij nog, het weer zat ergens tussen warm en koud in, de paden waren nog een beetje nat. Wat hij toen nog niet wist, was dat de fietstocht waarvoor hij die ochtend vertrok zijn leven op zijn kop zou zetten. 

Het gebeurde op het Jaagpad langs het kanaal Brugge-Aalter. Bij een onoverzichtelijke bocht stuitte hij plots op twee tegenliggers. Volgens Verstraete fietsten zij naast elkaar en kon hij geen kant meer op. De Nederlander sloeg over de kop en belandde op zijn rug. ,,Ik slik bloedverdunners, dus ik bloedde meteen heel erg.”

Niet lang na het ongeval kwam er een vrouw bij hem. Ze nam Frans onder haar hoede, verleende eerste hulp en begeleidde hem naar een iets verderop gelegen picknicktafel. Volgens de Zeeuws-Vlaming ging ze erg professioneel te werk. ,,Ik denk dat ze verpleegster was.”

Ziekenhuis

Al snel bleek dat Frans naar het ziekenhuis moest. Onder meer zijn gezicht bleek zwaar gehavend, daar zitten inmiddels ‘zes plaatjes en 48 schroeven’ in. Later bleek ook zijn schouder geleden te hebben onder de val. Frans is inmiddels drie keer geopereerd, maar nog steeds niet helemaal de oude. Hij moet nog steeds aangepast werk doen. 

Op een foto die vrij snel na het ongeluk gemaakt is, wordt de ernst van de situatie snel duidelijk. Een flink deel van zijn gezicht is zwartpaars, voor zijn mond zit een verband. Juist die foto heeft Frans gebruikt op een poster die hij op de plek van het ongeval in Moerbrugge heeft opgehangen. Hij wil door de poster in contact komen met de vrouw die hem hielp. 

Rechtszaak

,,Ik wil graag een praatje met haar maken, om haar netjes te bedanken. En ik hoop dat ze kan vertellen wat ze toen gezien heeft. Ze was er natuurlijk vrij snel nadat het ongeval plaatsvond.”

Ook op juridisch vlak echoot de crash van september 2017 namelijk nog na. De mannen met wie Frans in botsing kwam, houden er een andere lezing van de feiten op na. In een rechtszaak probeert hij hun ongelijk te bewijzen. ,,Zij zeggen dat ze achter elkaar fietsten. Dat was echt niet zo, maar nu is het hun woord tegen het mijne. Ik hoop dat deze mevrouw iets heeft gezien. Ze moet heel dichtbij geweest zijn.”

 1. Mohammed zit rustig te lunchen als hij ineens getuige wordt van dodelijke schietpartij in Amsterdam
  PREMIUM
  TELEFOONOPNAME OOGGETUIGE

  Mohammed zit rustig te lunchen als hij ineens getuige wordt van dodelijke schietpar­tij in Amsterdam

  Een middagje lunchen in Amsterdam is vanmiddag voor de 37-jarige Mohammed uitgedraaid op een regelrechte nachtmerrie. Een onbekende man opende naast hem het vuur op een Servische pizzeriabaas en veroorzaakte daarmee een enorme chaos op het overvolle Hugo de Grootplein. Mohammed dacht aanvankelijk aan een aanslag. ,,Ik heb in mijn leven nog nooit zoveel paniek gezien.”
 2. Held van Hilledijk en crisis bij Feyenoord in De Ochtend Show to go

  Held van Hilledijk en crisis bij Feyenoord in De Ochtend Show to go

  Tarik Bouzyd probeerde op 13 april Robert Hendrix tevergeefs uit een brandend huis te redden. ‘De held van Hilledijk’ is morgen te gast in De Ochtend Show to go. Ook oud-Feyenoordspeler en trainer Rob Jacobs schuift bij ons aan in de studio. Met hem hebben we het over de crisis bij Feyenoord, het Europese avontuur en de klassieker tegen Ajax. De show wordt gepresenteerd door Anne-Marie Fokkens en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op de site.