Volledig scherm
De gedeeltelijke maansverduistering was vanavond goed te zien, onder andere in Hoeksche-Waard. © Ferry Krauweel

Gedeeltelijke maansverduistering levert mooie beelden op

De heldere, wolkvrije lucht gaf vanavond in het zuidwesten van het land goed uitzicht op de gedeeltelijke maansverduistering. Op sociale media worden prachtige foto's van het verschijnsel gedeeld.

Rond tien uur vanavond zou de maan opkomen, maar velen grapten op Twitter dat de maansverduistering de hele maan had weggetoverd. De beginfase van de verduistering was al ongeveer een uur aan de gang. Een half uur later verschenen echter de eerste beelden van de verduistering op sociale media.

Het hoogtepunt is rond 23.30 uur. Een paar uur later, om 02.20 uur, schijnt de maan weer als normaal. De maansverduistering vraagt niet om speciale instrumenten en is gewoon met het blote oog te zien. Weerplaza adviseert naar het zuidzuidoosten te kijken, daar staat de maan vrij laag boven de horizon. 

De maan straalt zelf geen licht uit, maar weerkaatst het licht van de zon. Een maansverduistering gebeurt als de aarde precies tussen de zon en de maan in komt te staan. De aarde houdt het zonlicht tegen en de maan belandt geheel of gedeeltelijk in de schaduw van de aarde.

Volledig scherm
De gedeeltelijke maansverduistering was vanavond goed te zien, onder andere in Hoeksche-Waard. © Ferry Krauweel