Volledig scherm
Het ongeluk in 2014. © John Biert

Geen celstraf voor doodrijdster die epilepsie verzweeg

De 54-jarige Julia H. uit Rockanje hoeft niet de cel in voor een fataal ongeluk dat ze in 2014 heeft veroorzaakt. Ze reed toen in Hellevoetsluis twee Polen dood. Het gerechtshof in Den Haag legde haar vandaag een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf op en pakte haar rijbewijs voor zes jaar af. Daartoe werd besloten omdat ze drie dagen na het ongeluk weer in de auto stapte, terwijl haar rijbewijs was ingevorderd. 

De rechtbank legde de vrouw anderhalf jaar geleden twee jaar cel en een rijontzegging van twee jaar op. Daar ging zij, met succes, tegen in beroep. De advocaat-generaal eiste in het hoger beroep een lagere straf, omdat H. het ongeval niet kon worden verweten. Ze heeft hersenletsel. Maar het Hof ging daar vandaag niet in mee en verweet de Rockanjese dat ze achter het stuur is gaan zitten terwijl ze weet dat ze een epileptische aanval kan krijgen

Trap van een paard

Door het ongeluk in Hellevoetsluis kwamen de 23-jarige Sylwia en 29-jarige Grzegorz uit Polen om het leven. De advocaat-generaal zei twee weken geleden dat het ongeluk Julia H. strafrechtelijk niet aan te rekenen valt door haar hersenletsel, in 1992 veroorzaakt door de trap van een paard. Echter, dat ze na het ongeluk weer in de auto stapte en loog om haar rijbewijs na een eerdere invordering weer terug te krijgen, valt haar volgens hem wel aan te rekenen. Daarom eiste hij een werkstraf van 100 uur en een maand voorwaardelijke celstraf tegen haar. Ook vroeg hij om de maximaal mogelijke rijontzegging van zeven jaar.

De Rockanjese was begin vorig jaar door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot twee jaar cel en een rijontzegging van vijf jaar. De straf was veel zwaarder dan de eis van zes maanden. H. was tegen de uitspraak in beroep gegaan. Zelf zegt ze zich niets van het ongeval te kunnen herinneren. Door het hersenletsel is ze volgens het hof wel sterk verminderd toerekeningsvatbaar.

Onverschilligheid

Volledig scherm
Slachtoffers Sylwia en Grzegorz. © AD

De vrouw had in de jaren voorafgaand aan het fatale ongeluk al acht auto-ongelukken veroorzaakt, waarbij waarschijnlijk epilepsie ook een rol speelde. Toch stapte ze iedere keer weer in de auto. Ook na het ongeluk, ondanks dat haar rijbewijs was ingenomen, reed ze weer.

Tijdens de rechtszaak begin 2018 toonde Julia een onvoorstelbare onverschilligheid. Het drong niet tot haar door hoe fout ze was geweest. Ze gaf haar aandoening (opgelopen door een trap van een paard in 1992) de schuld, niet zichzelf. Familieleden van Sylwia en Grzegorz en ook de rechter hoorden verbijsterd aan hoe Julia werkelijk niet één procent van de schuld op zich nam, of zelfs maar verdriet toonde.