Genezing zenuwziekte MS stap dichterbij
Onderzoekers van het Radboudumc hebben genafwijkingen gevonden die een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van MS. Hiermee zijn ze een stap verder in het doorgronden van de ziekte, die bij jonge mensen plots kan leiden tot blindheid of verlamming.
Delen per e-mail
De Nijmeegse onderzoekers ontdekten genetische fouten bij meerdere families waar in verschillende generaties de hersenziekte MS, voluit Multiple Sclerose, voorkomt. Hun dna werd naast dat van gezonde familieleden gelegd. Het is de eerste keer dat deze specifieke genafwijkingen werden gevonden, benadrukt hoofdonderzoeker Geert Poelmans van het Radboudumc.
Om te begrijpen waar de onderzoeker precies zo enthousiast over is, is eerst een korte les over de werking van ons brein nodig. In ons centrale zenuwstelsel wordt de aansturing van alle lichaamsfuncties geregeld. Om de communicatie tussen al die miljarden zenuwcellen goed te laten verlopen zit er rond de zenuwuiteinden een vettig beschermlaagje (myeline-eiwit), dat zorgt voor geleiding.
Plots blind
Bij patiënten met MS is deze beschermlaag beschadigd, waardoor de communicatie hapert en organen en spieren plots minder goed functioneren. Denk aan blindheid, problemen met lopen, urineverlies en moeheid. Zo’n 17 duizend Nederlanders hebben MS. Daar komen elk jaar 800 mensen bij.
Het verloop van de ziekte, en daarmee ook de problemen die patiënten ervaren, is bij iedereen anders. Dat komt omdat de schade op verschillende plekken in het brein kan optreden en niemand kan voorspellen waar dat zal zijn.
Vaker vrouwen
De ziekte treft vaak jonge mensen tussen de 20 en 40 jaar oud, en vaker vrouwen. Patiënten kunnen oud worden met MS, maar de klachten verergeren meestal gedurende hun leven.
Over het ontstaan lopen verschillende theorieën. Lange tijd werd gedacht dat de aandoening voornamelijk ontstond door een verkeerde werking van het immuunsysteem. Het lichaam zou het beschermlaagje aanvallen, dat nu juist zo belangrijk is voor het brein.
Familiestudie
Door de huidige MS-medicatie kunnen kunnen patiënten bijvoorbeeld weer lopen, maar de bijwerkingen zijn heftig. Het maakt hen erg moe en het kan ook hartritmestoornissen geven
Inmiddels zijn steeds meer wetenschappers, zoals Radboudonderzoeker Poelmans, ervan overtuigd dat MS in de hersenen begint. Zijn onderzoeksteam onderzocht het dna van negen Nederlandse families, waarin MS twee keer of vaker voorkomt. Bij één familie werden afwijkingen gevonden bij het zogenoemde MBP-gen dat normaal gesproken een gezond beschermlaagje produceert. ,,Maar door de afwijking in meerdere genen,zoals het MPB-gen, komt waarschijnlijk het afweersysteem in opstand, waardoor de myeline ten onrechte wordt afgebroken. Met alle gevolgen van dien”, legt Poelmans uit.
Nu is alle medicatie voor MS-patiënten erop gericht om het overactieve afweersysteem af te remmen. ,,Hierdoor kunnen de klachten van patiënten een stuk verminderen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld weer lopen of krijgen beter zicht, maar de bijwerkingen zijn heftig. Het maakt hen erg moe en kan ook hartritmestoornissen geven. En op een gegeven moment werkt de medicatie veel minder goed”, vertelt de onderzoeker.
Vervolgonderzoek
Behalve de afwijking in het MBP-gen vond hij nog meer genafwijkingen binnen de MS-families. Er is volgens Poelmans vervolgonderzoek nodig om een manier te ontwikkelen om de beschadigde beschermlaag te herstellen. Dit onderzoek wordt gefinancierd door het Nationaal MS Fonds. ,,Een nieuw medicijn zal nog wel een aantal jaar op zich laten wachten, maar we zijn weer een stap verder in de genezing van deze ziekte, die levens van jonge mensen op zijn kop zet’’, zegt Poelmans.
Zo gebruik je de nieuwe AD-app:
Verder in het nieuws
-
Lichaam ontdekt in vuilcontainer in Edam
In een afvalcontainer in Edam is zondag een lichaam gevonden. Dat meldt de politie die op dit moment onderzoekt om wie het gaat en wat de doodsoorzaak is. -
Actievoerders Greenpeace weer vrij, vandaag nieuwe actie buiten Schiphol Plaza
De actievoerders van Greenpeace die gisteren door de marechaussee in Schiphol Plaza werden aangehouden zijn weer vrijgelaten. Volgens een woordvoerder werden de laatsten gisteravond naar huis gestuurd. In totaal hield de marechaussee 25 mensen aan. Vandaag om 12:00 uur staat een nieuwe actie op de rol, nu buiten Schiphol Plaza. -
Het stormt weer in Nederland: windkracht 9 gemeten
Het heeft voor het eerst deze meteorologische winter officieel gestormd. Tussen 08.00 en 09.00 uur werd op het Waddeneiland Vlieland gemiddeld windkracht 9 gemeten. Daarmee is volgens Weerplaza, na een stormloze herfst, de eerste officiële storm sinds 10 augustus een feit. -
PREMIUM
Huisarts gaat vaker huidkanker behandelen: dermatoloog kan drukte niet aan
Dermatologen in ziekenhuizen kunnen het toenemende aantal gevallen van huidkanker niet aan. Huisartsen gaan daarom meer verdachte plekken beoordelen en zo nodig behandelen. Het gaat om een landelijke proef in de regio’s Nijmegen en Boxmeer. -
Nieuwe spoorboekje NS vandaag ingegaan, dit betekent het voor jou
In de nieuwe dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen die vandaag ingaat, verandert er voor het merendeel van de treinreizigers niet veel. Op sommige trajecten zijn reizigers misschien een minuutje langer of juist korter onderweg, aldus een NS-woordvoerder.
-
Echt winterweer blijft uit: dinsdag kan het zelfs 15 graden worden
De schaatsen hoeven voorlopig niet uit het vet en ook een witte kerst zit er niet in. De komende twee weken wordt het volgens de voorspelling van Weerplaza zacht weer met temperaturen tussen de 4 en de 8 graden. Komende dinsdag is zelfs een uitschieter: dan kan het op sommige plekken zelfs 15 graden worden. -
Nationaal Kamp Vught boos over ‘onvoorstelbaar domme’ jodenuitspraak boerenleider
Bij Nationaal Monument Kamp Vught is met diepe verontwaardiging gereageerd op de uitspraken van Mark van den Oever, voorman van Farmers Defence Force. Die vergeleek de manier waarop boeren worden behandeld met de situatie van de Joden in de Tweede Wereldoorlog. -
PREMIUM
Hoe een gebombardeerd Zweeds oorlogsschip een Urkse viskotter fataal werd
Het spookt rondom de Razende Bol. Het gebied nabij Texel waar de Urker garnalenkotter UK165 Lummetje omsloeg en zonk, ligt bezaaid met tientallen scheepswrakken. Een zoektocht in het wrakken-mijnenveld rond Texel leidt naar een in 1942 gebombardeerd Zweeds stoomschip dat de Urker kotter hoogstwaarschijnlijk fataal werd.