Volledig scherm
De agent die Marco Kroon arresteerde zou een bloedneus hebben opgelopen, vertellen getuigen. © ROBIN UTRECHT

Getuigen: ‘Agent hield bloedneus over aan Kroons kopstoot’

De agent die oorlogsheld Marco Kroon afgelopen zondag tijdens carnaval arresteerde in Den Bosch liep een flinke bloedneus op. Dat zou zijn gebeurd nadat Kroon een achterwaartse kopstoot had gegeven, zeggen betrouwbare getuigen.

Kroon ontkende gisteren dat hij een agent had mishandeld. Er was geen sprake van opzettelijke handelingen en hij had niet de intentie om de agent te verwonden, liet hij via zijn advocaat Geert-Jan Knoops weten.

Getuigen komen nu met nieuwe details waaruit duidelijk zou worden dat Kroon zich niet vrijwillig liet meenemen. Volgens hen raakte de agent die hem aansprak gewond doordat Kroon daarna zijn hoofd naar achteren zou hebben geduwd.  Dat gebeurde zondagavond op de Bossche Parade, het hart van het carnaval in de stad. De topmilitair vierde daar samen met zijn vrouw feest. Kroon zou een kostuum hebben gedragen dat deed denken aan een berenpak.

Wildplassen

Kroon werd eerst door twee agenten te paard aangesproken toen hij stond te wildplassen. Omdat zij hoog zaten en ze er door de carnavalsdrukte geen werk van konden maken, seinden ze twee collega’s in die aankwamen met een surveillance-auto.

Deze agenten spraken Kroon aan, waarbij een hen een achterwaartse kopstoot zou hebben gekregen, verklaren getuigen. De agent liep daarbij een flinke bloedneus op. Toen hij daarop mee moest naar het bureau zou hij zich in de auto hebben verzet.

Advocaat Geert-Jan Knoops van Kroon wil geen reactie geven op de nieuwe details die nu naar buiten komen.

Ook Defensie wil nog niet inhoudelijk ingaan op de zaak. Volgens een woordvoerder is Kroon nu nog met verlof, maar blijft hij welkom op zijn werk zolang het onderzoek loopt. ,,We willen eerst de feiten kennen en wachten het onderzoek af van de Marechaussee.’’

Kijk hier naar de uitreiking van de militaire Willems-Orde aan Marco Kroon:

  1. WO in Actie luidt noodklok over structureel overwerk op universiteiten, doet melding bij inspectie

    WO in Actie luidt noodklok over structu­reel overwerk op universi­tei­ten, doet melding bij inspectie

    Hoogleraren, docenten en ondersteunend personeel bij universiteiten werken gemiddeld 12 tot 15 uur per week langer dan hun contract voorschrijft, zonder dat ze daarvoor worden betaald. Volgens WO in Actie dreigt de toppositie van Nederlandse universiteiten in gevaar te komen. De universitaire actiegroep meldt dat structurele overwerk samen met vakbonden FNV en AOb vandaag bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.