Volledig scherm
Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA) tijdens een debat in de Tweede Kamer over de rel rond de onafhankelijkheid van het onderzoeksinstituut WODC © ANP

Gezocht: topvrouw/-man om integriteit Justitie en Veiligheid te bewaken

Na affaires zoals rond het WODC stelt Justitie en Veiligheid een onafhankelijke integriteitscommissie in waar ambtenaren vermoedens van misstanden kunnen melden. In advertenties in landelijke dagbladen zoekt het ministerie een voorzitter van statuur.

De nieuwe commissie, die begin 2020 van start moet gaan, maakt geen onderdeel uit van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Die onafhankelijke status moet garanderen dat melders van misstanden voortaan hun informatie veilig kwijt kunnen.

In een advertentie in verschillende dagbladen wordt zaterdag gezocht naar commissieleden. Het moeten mensen van gezag en statuur zijn, zegt bestuurder Yntse Koenen van vakbond FNV-Justitie. De vakbonden en de ondernemingsraad van justitie wijzen zelf een lid aan in de commissie.

Vertrouwelijke informatie

De nieuwe meldplek voor justitieambtenaren komt er na integriteitsaffaires zoals de zogeheten WODC-affaire. Een klokkenluidster bij justitie meldde dat wetenschappelijk onderzoek werd gestuurd door de justitietop. Die kwestie kwam eind 2017 via tv-programma Nieuwsuur naar buiten, nadat ambtenaren vertrouwelijke informatie hadden gelekt.

Minister Grapperhaus zei aanvankelijk geen onderzoek te doen naar het lek, maar deed later toch aangifte. Daarop liet het Openbaar Ministerie verschillende justitieambtenaren, onder wie de klokkenluidster en de integriteitscoördinator van justitie, maandenlang afluisteren.

DDR-praktijken

Koenen noemt die afluisterpraktijken onverteerbaar. ,,Je verwacht dat in de vroegere DDR, maar niet in Nederland.” Hij hoopt dat door het instellen van een externe commissie justitieambtenaren veiliger misstanden kunnen melden. ,,Natuurlijk is dit geen wondermiddel dat alle problemen zal oplossen, maar het is zeker een stap in de goede richting.”

Uit onderzoek van FNV bleek vorig jaar dat een op de zes justitiemedewerkers werd aangezet tot niet-integer gedrag. Dat varieert van het openen van een celdeur terwijl er onvoldoende personeel is tot beïnvloeding van wetenschappelijk onderzoek.

  1. Student Rogier volgde gastles van pedofiel Nelson: ‘UvA had nooit sorry moeten zeggen’

    Student Rogier volgde gastles van pedofiel Nelson: ‘UvA had nooit sorry moeten zeggen’

    De Universiteit van Amsterdam had nooit excuses moeten aanbieden voor het uitnodigen van Nelson Maatman, de pedo-activist die ernstig bedreigd wordt na zijn optreden in het NPO-programma Danny op straat. Dat vindt student Rogier van de Veen. Hij zat in het college dat Maatman vorige week toesprak. ,,Als de universiteit gaat dansen naar de pijpen van de populaire mening, verliest zij haar kritische karakter.’’