Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Griepverzuim kost Nederland 750 miljoen euro

Het ziekteverzuim als gevolg van de griepgolf de afgelopen maanden heeft Nederland 750 miljoen euro gekost. De voorgaande griepepidemie, die hardnekkiger was, leverde een kostenpost op van 1,3 miljard euro. Dat meldt Acture, de grootste private uitvoerder van de Ziektewet, op basis van zijn ziektecijfers.

De lagere griepkosten dit jaar hangen mogelijk samen met de zachte winter en de griepprik die door de samenstelling goed zijn werk heeft gedaan.

Pas sinds half maart was de griepepidemie die in Nederland heerste officieel voorbij. ,,In het algemeen was deze epidemie wat milder dan de voorgaande”, liet epidemioloog Gé Donker eerder weten. ,,Deze duurde veertien weken. Dat is korter dan de langdurige epidemie van achttien weken het voorgaande seizoen, maar langer dan het gemiddelde van negen weken in de afgelopen 25 jaar.” 

De griepgolf in Nederland leek begin maart op zijn retour, maar na het carnavalsweekend en de schoolvakanties nam het aantal mensen met griepklachten toch weer toe.

Wanneer twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, is er officieel sprake van een epidemie.

  1. Doodslagverdachte en acht maanden zwangere vriendin gebruikten drugs en abortuspillen
    Drama Diemen

    Doodslag­ver­dach­te en acht maanden zwangere vriendin gebruikten drugs en abortuspil­len

    Het Openbaar Ministerie Amsterdam heeft de verdenking tegen oud-pensioendeskundige en financieel expert Dennis van E. verzwaard. Hij wordt nu verdacht van doodslag en ‘abortus onder strafverzwarende omstandigheden’. De 32-jarige Braziliaanse vrouw die vorige maand dood in zijn appartement in Diemen werd gevonden, was zijn vriendin. De vrouw was zwanger van een ongeboren acht maanden oud jongetje, dat ook overleed bij het drama.