Grote zoekactie in Liessel naar sinds 1974 vermiste Hans Martens en Piet Hölskens uit Asten

VIDEOASTEN – Bijna 44 jaar geleden verdwenen de vrienden Hans Martens (20) en Piet Hölskens (21) uit Asten. De politie in de gemeente Deurne start maandag voor het eerst sinds de verdwijning een grote zoekactie. Dat gebeurt in De Brink in Liessel. 

De zoektocht volgt op informatie die eind 2017 bij de politie binnenkwam.

Martens en Hölskens verdwenen op 16 maart 1974. Ze bezochten een aantal kroegen in de omgeving van Deurne, waaronder de ZanziBar. Ze verlieten dat café om drie uur ’s nachts. Sindsdien zijn ze nooit meer gezien.

De verdwijning is altijd een raadsel gebleven. De politie hield altijd rekening met het scenario dat er sprake zou kunnen zijn van een misdrijf. Eind 2012 kwam er nieuwe informatie binnen over de verdwijning van de twee mannen. Daarbij werd ook de naam genoemd van iemand die mogelijk meer wist. De informatie leidde tot een gesprek met de mogelijke verdachte, maar leverde niets op. 

Piet Hölskens en Hans Martens.
Volledig scherm
Piet Hölskens en Hans Martens. © TROS Vermist

Lees verder onder de foto

Familie

Is er inderdaad sprake van een misdrijf, dan is de zaak verjaard. De zoektocht is alleen gericht op het vinden van Martens en Hölskens en niet op het vinden van de dader. Het gaat dus niet om een moorddossier - daar is de zaak immers te oud voor - maar om een vermissing. 

Tekst gaat verder onder de foto

De man links is Jan Hölskens, broer van de vermiste Piet.
Volledig scherm
De man links is Jan Hölskens, broer van de vermiste Piet. © Tonny Peeters

Zoekactie

De afgelopen weken werd in nauw overleg met specialisten van het Team Onderwater Zoekingen van de Landelijke Eenheid een zoekactie voorbereid en een zoekgebied in De Brink (een enorme plas) bepaald. De diepte van het water varieert sterk en de plas is in de afgelopen veertig jaar flink veranderd. Op sommige plekken is de plas bijna twintig meter diep. Er wordt daarom gebruikgemaakt van een speciale boot die beschikt over sonarapparatuur. 

Luchtfoto van zandafgraving De Brink in 1964.  De stippellijn is de weg waarop vroeger gereden kon worden. Nu is dat allemaal water. Geldt ook voor gebied rechts van stippellijn.
Volledig scherm
Luchtfoto van zandafgraving De Brink in 1964. De stippellijn is de weg waarop vroeger gereden kon worden. Nu is dat allemaal water. Geldt ook voor gebied rechts van stippellijn. © ED

Later vandaag moet duidelijk worden of er inderdaad iets in De Brink wordt gevonden. De zoektocht duurt waarschijnlijk tot in de middag. 

Klik op de blokken voor meer informatie over de vermissing

De zoektocht op De Brink is gestart.
Volledig scherm
De zoektocht op De Brink is gestart. © Bert Jansen
Jan Hölskens in gesprek met politiechef Ton van Loon (links).
Volledig scherm
Jan Hölskens in gesprek met politiechef Ton van Loon (links). © Tonny Peeters
De plaats in Liessel waar wordt gezocht naar de vermiste mannen.
Volledig scherm
De plaats in Liessel waar wordt gezocht naar de vermiste mannen. © Tonny Peeters
Er wordt gezocht met een speciale boot van de politie.
Volledig scherm
Er wordt gezocht met een speciale boot van de politie. © Tonny Peeters
Volledig scherm
© Bert Jansen