Hackers achter ict-problemen teststraten: jongeren dreigen eerste stapavond mis te lopen
UpdateHackers hebben vrijdag geprobeerd in te breken in de systemen van Testen voor Toegang. Door de ict-problemen liep het verwerken van testuitslagen enorme vertragingen op. Stichting Open Nederland, die de sneltesten regelt in opdracht van de overheid, zegt dat er geen gegevens zijn gelekt. Met man en macht wordt geprobeerd de achterstanden weg te werken. Vooral jongeren maken zich zorgen, omdat ze zich massaal lieten testen om vannacht voor het eerst weer te kunnen stappen.
Vrijdagochtend constateerde Stichting Open Nederland onregelmatigheden in de computersystemen. Die zijn ‘naar alle waarschijnlijkheid’ veroorzaakt door een hackpoging van buitenaf, stelt de organisatie in een verklaring op de website.
De stichting heeft onmiddellijk maatregelen genomen om systemen veilig te stellen en hackpogingen uit te sluiten. Niets wijst erop dat de aanvallers toegang hebben gekregen tot het systeem of data. Wel ontstonden door het voorval vertragingen in het verwerken van testuitslagen waardoor bij meerdere locaties wachtrijen ontstonden.
,,Duizenden mensen kijken er naar uit om voor het eerst in maanden weer een avond te gaan stappen en veel testlocaties zijn vandaag volgeboekt‘’, zegt Tom Middendorp, bestuursvoorzitter van Stichting Open Nederland. ,,Het is dan ook zeer teleurstellend om te zien dat iemand dit van buitenaf probeert te verstoren. Wij doen er alles aan om de achterstand weg te werken zodat iedereen straks van een mooie avond uit kan genieten.”
Het was vrijdag al extra druk bij de testlocaties, omdat discotheken vannacht voor het eerst in vijftien maanden weer opengaan. Maar wie er binnen wil moet een vaccinatie- of testbewijs laten zien. Testen voor Toegang zag daardoor ‘een grote toename’ van het aantal mensen dat getest wil worden. Er was vooral grote drukte in Amsterdam, Groningen en Utrecht.
Foutmeldingen
Op Twitter werd de hele vrijdag door (zenuwachtige) jongeren melding gemaakt van ondergane tests in de ochtend of vroege middag, waarvan de uitslag nog steeds niet binnen is. De link naar de testuitslag geeft een foutmelding en de hulplijnen zijn onbereikbaar.
Woordvoerder Jasper Jansen van de Stichting Open Nederland zei eerder vanavond tegen deze site dat een aanpassing van het systeem de IT-problemen heeft opgelost. ,,Nu wordt er hard gewerkt aan het wegwerken van de achterstanden. We doen ons uiterste best, maar kunnen helaas niet garanderen dat iedereen zijn testuitslag op tijd binnen heeft.’’
Op Twitter maken vele mensen melding van de storingen en drukte. Sommigen ondergingen vanochtend al een test en kregen daarna (soms meerdere keren) een bericht dat hun testuitslag klaar stond, waarna vervolgens de link naar de testuitslag een foutmelding gaf. De hulplijnen van de teststraten zouden ook nog eens moeilijk en soms onbereikbaar zijn. De jongeren maken zich druk, krijgen ze hun testuitslag wel op tijd? Ook autoliefhebbers die vrijdag getest werden, maakten zich zorgen: Zaterdag begint de TT in Assen, maar zonder een negatieve testuitslag gaan de poorten niet open.
Lees door onder de tweets.
Lange rijen
Bij een testlocatie in Utrecht stond vrijdag een rij van zeker honderd mensen, de wachttijd was 45 minuten. Ook bij Ahoy in Rotterdam stond een lange rij mensen buiten. In Groningen werden mensen die al drie kwartier in de rij stonden naar huis gestuurd, meldt Dagblad van het Noorden. In alle drie de steden gaat het vooral om jongeren die zich willen laten testen voor een avondje stappen.
Testen voor Toegang liet donderdag ook al weten ‘dat veel mensen zich aanmelden voor een test om te gaan stappen'. In Amsterdam liepen daardoor de timeslots bij de teststraten al snel vol. Een woordvoerder van Covidia, dat de tests in Amsterdam uitvoert, stelde vanmiddag dat ‘het redelijk vol zit'. ,,Er is zaterdag een wedstrijd voor het EK in de Arena, de nachtclubs en cafés gaan open en er zijn veel toeristen in de stad.”
Een woordvoerder van de landelijke organisatie: ,,We hebben dit weekend een grote toename qua afspraken door de nieuwe regels, dus het is vrij druk. Als je dan vertraging hebt, dan kunnen de wachttijden bij sommige locaties oplopen.” Na het weekend wordt besproken of de testcapaciteit verder omhoog moet.
Bekijk hieronder onze video over de drukte bij een teststraat in Rotterdam:
Capaciteit 225.000 tests per dag
Wie nog niet volledig is gevaccineerd, en dat zal voor veel jonge clubbezoekers gelden, kan een afspraak voor een gratis sneltest maken via het door de overheid betaalde Testen voor Toegang. Die organisatie heeft 95 testlocaties door heel Nederland, met een gezamenlijke capaciteit van 225.000 sneltests per dag. Tot nu toe was dat aantal in de verste verte niet nodig, de drukste dag was 17 juni toen 20.000 mensen zich lieten testen. Dat kwam vooral omdat op die dag de EK-wedstrijd Nederland-Oostenrijk werd gespeeld, waar 16.000 toeschouwers welkom waren.
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken
Toch 1,5 meter in kroeg door testhackers: ‘Beter dan niks’:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Uren wachten in rij bij Oisterwijkse teststraat om vanavond te kunnen stappen in Tilburg
-
Scandinavië topbestemming zomervakantie: ‘Liever hiken in bergen dan comadrinken aan de costa’s’
Actieve vakanties in noordelijke landen worden steeds populairder. Reisbureaus die zijn gespecialiseerd in Noordwest-Europa en Scandinavië zeggen dat de vraag naar vakanties in die regio toeneemt. -
Alpe d’HuZes haalt ruim 17 miljoen euro op voor kankeronderzoek
De zestiende editie van het sportieve evenement Alpe d’HuZes heeft ruim 17 miljoen euro opgeleverd voor kankeronderzoek. De 5000 deelnemers beklommen donderdag fietsend, hardlopend of wandelend maximaal zes keer de Franse berg Alpe d’Huez om het geld op te halen, volgens de organisatie ‘een bedrag om trots op te zijn’. -
1
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’
-
Scooterrijder (17) overlijdt na aanrijding met trein Emmen
Zwolle, Emmen -
-
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Suri-Change na golf van aanslagen: ‘Geen idee waar dit vandaan komt, beloning voor gouden tip’
Suri-Change, het geldwisselkantoor dat de afgelopen tijd de ene na de andere explosie te verduren kreeg, zegt geen idee te hebben wie achter de aanslagen zit. Het bedrijf looft een beloning van 20.000 euro uit voor de gouden tip. ,,We hebben nooit enig misdrijf begaan.”
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer