Volledig scherm
Femke Halsema. © Michel van Bergen

Halsema sluit overlastgevend azc na honderden incidenten

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam sluit een overlastgevend asielzoekerscentrum in Amsterdam-West na vele honderden incidenten. Dat laat zij in een brief weten aan staatssecretaris van Asiel en Migratie Ankie Broekers-Knol.

Het betreft een azc in een voormalige penitentiaire jeugdinrichting waar overlastgevende asielzoekers zijn geplaatst. In 2017 werd deze ’extra begeleiding en toezichtlocatie’ (EBTL) geopend voor asielzoekers die zich herhaaldelijk schuldig hadden gemaakt aan bijvoorbeeld pesterijen, discriminatie, vernielingen of verbaal en fysiek geweld. Het centrum zou maximaal twee jaar openblijven en Halsema voelt er niets voor om deze termijn te verlengen. 

‘Andere gemeenten’

„De toezeggingen aan de buurt over een maximale termijn van twee jaar, de druk op de beschikbaarheid van geschikt vastgoed in Amsterdam voor maatschappelijke opvang en de benodigde politie-inzet zijn de belangrijke overwegingen van dit besluit”, schrijft Halsema. Verder vindt ze dat ze ‘haar taak als verantwoordelijke hoofdstad heeft vervuld.’ ,,Het is nu tijd voor andere gemeenten om deze rol op zich te nemen.”

In het speciaal voor overlastgevende asielzoekers ingerichte azc, dat plaats biedt aan 50 asielzoekers, mogen bewoners maximaal drie maanden blijven en geldt een streng beleid. Via een uitgebreid dagprogramma wordt geprobeerd om een gedragsverandering bij de bewoners teweeg te brengen. Ze mogen naar buiten, maar moeten zich aan een meldplicht en een gebiedsverbod houden, zodat onder andere nabijgelegen  sportverenigingen en scholen worden ontlast.

‘Agressief en manipulatief’

Personeel van ‘aso-azc’s’ heeft nauwelijks mogelijkheden om op te treden tegen het vaak agressieve en manipulatieve gedrag van de bewoners, bleek eerder uit onderzoek van de Inspectie Justitie en Veiligheid. ,,Het toezicht in een EBTL is scherp en er zijn directe lijnen met wijkagenten,” zei een woordvoerder van de EBTL in West daarover tegen Het Parool. ,,We weten precies wie we in huis hebben en wie er naar buiten gaat. Het is ondoenlijk om dit soort incidenten helemaal uit te bannen.” 

De politie moest gemiddeld vijf keer per week uitrukken na meldingen van incidenten. Ondanks maatregelen kwamen er nog een heleboel meldingen binnen, zo laat een politiewoordvoerder weten. Daarom gaat de opvanglocatie in oktober dicht, ondanks het verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor een verlenging.

De EBTL-instellingen zitten volgens VluchtelingenWerk, die de belangen behartigt van vluchtelingen en asielzoekers in Nederland, vol met mensen met ernstige gedragsproblematiek en een strafrechtelijk verleden en zijn voor hen niet bedoeld. ,,Dat is risicovol voor personeel, andere bewoners en omwonenden. Voor asielzoekers met trauma’s, psychiatrische en verslavingsproblematiek moet adequate behandeling geboden worden.” VluchtelingenWerk toont begrip voor Halsema’s besluit.

  1. Angela de Jong vertelt over haar probleem met het K-woord op tv in De Ochtend Show to go

    Angela de Jong vertelt over haar probleem met het K-woord op tv in De Ochtend Show to go

    Verslaggever Cyril Rosman is morgen te gast in De Ochtend Show to go om te praten over de IS-vrouwen die terugkeren naar Nederland. We spreken hierover ook met onderzoeksjournalist Nikki Sterkenburg. We gaan weer tv kijken met Angela de Jong en we bespreken de Comedy Central Roast, waar Ali B dit jaar in het middelpunt staat. De show wordt gepresenteerd door Yora Rienstra en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op de site.