Volledig scherm
Reizigers die hun heenvlucht hebben gemist moeten zonder extra kosten gewoon gebruik kunnen maken van hun retourvlucht vindt de Consumentenbond. Nu rekent de KLM daarvoor torenhoge bedragen. © ANP XTRA

Heenvlucht gemist? Dan zonder extra kosten gewoon retour eist Consumentenbond

De Consumentenbond eist dat luchtvaartmaatschappij KLM stopt met het rekenen van torenhoge bedragen als mensen hun heenvlucht missen, maar wel gebruik willen maken van hun reeds betaalde retourvlucht. Doen ze dat niet, dan stapt de bond naar de rechter.

Bij de bond komen geregeld klachten binnen van reizigers die zich voelen bestolen als ze na een gemiste heenvlucht fors moeten bijbetalen voor een al geboekte terugvlucht. Zo meldde zich een consument die wegens ziekte niet met zijn gezin naar München kon vliegen. Een paar dagen later kwam hij alsnog met een andere vlucht op zijn bestemming aan, maar toen hij samen met zijn gezin terug wilde vliegen, bleek dat zijn retourvlucht was geannuleerd. De man moest volgens de Consumentenbond 250 euro extra bijbetalen voordat hij mee kon. Tot zijn grote frustratie zat hij wel gewoon op dezelfde stoel als hij oorspronkelijk had geboekt. 

Lucratief

KLM is niet de enige maatschappij die extra kosten rekent voor retourvluchten als mensen bij de heenreis niet komen opdagen. Veel meer luchtvaartmaatschappijen maken zich er schuldig aan en dat is een lucratief verdienmodel, vindt de Consumentenbond. Want in de voorwaarden staat vaak dat luchtvaartmaatschappijen bij een zogenoemde no-show wel het recht hebben om de stoel door te verkopen. Alleen budgetmaatschappijen hanteren vaak een ander beleid. Daar is elke vlucht een aparte, enkele reis.

De Consumentenbond dringt al langer bij de KLM aan om de extra kosten bij no-show te schrappen, maar tot dusver zonder succes. Het bedrijf krijgt nu een ultimatum. Voor 12 december moeten ze laten weten dat ze geen extra kosten meer in rekening brengen, anders stapt de Consumentenbond naar de rechter. Vanaf vandaag starten consumentenorganisatie in negen andere Europese landen vergelijkbare initiatieven om in hun land luchtvaartmaatschappijen op deze praktijken aan te pakken.

KLM is op de hoogte van het ultimatum van de Consumentenbond, maar wil daar nog niet op ingaan. Wel laat het bedrijf weten dat het prijsbeleid van KLM dynamisch is en dat er een aanbod wordt gedaan op basis van de plek waarvan iemand vertrekt, de datum van de vlucht, waar iemand naartoe vliegt en hoe lang iemand daar verblijft. Als een passagier af wil wijken van dat specifieke aanbod, beschouwt KLM dat als het schenden van een overeenkomst en brengt daarvoor een vaste vergoeding in rekening. Dat is volgens KLM in lijn met internationale afspraken binnen de luchtvaart.

 1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
  PREMIUM

  De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

  Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’
 2. Bekende boerenactivist (30) zat in trekker die levensgevaarlijke situatie veroorzaakte, politie rekent op arrestaties
  video

  Bekende boerenacti­vist (30) zat in trekker die levensge­vaar­lij­ke situatie veroorzaak­te, politie rekent op arresta­ties

  Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen is Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, vandaag betrokken geraakt bij een levensgevaarlijk incident. Schuiling zat als bijrijder in een tractor die diverse hekken omver ramde en bijna een fietser omver reed. De organisator van het Malieveldprotest betuigt spijt. ,,Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, zegt hij tegen deze nieuwssite. De politie onderzoekt het incident en verwacht op korte termijn aanhoudingen te verrichten.