Volledig scherm
De enige kastanje op Kardinaal van Rossumplein waaide om in Den Bosch. © Dineke van den Dungen

De rekening van eerste herfststorm: bruggen bleven omlaag en bomen waaiden om

BRABANT - De eerste herfststorm van het jaar barstte vandaag los. Hierdoor viel her en der bomen om en waren bruggen in Brabant en Limburg niet te bedienen. Ook stond er op een bepaald moment 11 kilometer file op de Moerdijkbrug door een geschaarde vrachtwagencombinatie.

Volledig scherm
Fietsers op de burg. Broxlaan in Tilburg hadden last van regenbuien en de harde wind. © Jan van Eijndhoven/Beeld werkt

Volgens woordvoerster Renske Hamming was het besluit over de bruggen genomen uit veiligheidsoverwegingen. ,,Vanaf een bepaalde windkracht kunnen wij een veilige bediening niet garanderen en blijven de bruggen omlaag." 

Nancy Thijssen, woordvoerster van Rijkswaterstaat Zuid, vertelt dat dit een protocol is bij windsnelheden die zo hard zijn dat het niet meer verantwoord is om de bruggen open te zetten. ,,Dit zou voor instabiliteit kunnen zorgen. Daarom zullen schepen vandaag om moeten varen.'' 

Een geschaarde vrachtwagencombinatie zorgde op de Moerdijkbrug voor grote verkeersproblemen in de richting van Brabant. Twee rijstroken waren afgesloten en de file liep op tot circa 11 kilometer. 

Het KNMI en Rijkswaterstaat waarschuwden voor zeer zware windstoten en veel neerslag tot in de middag. De storm kwam uit het zuidwesten en vooral de kustprovincies moesten hierbij oppassen. Voor Brabant gold code geel. 

Efteling

Sommige attracties die buiten staan in de Efteling zijn later geopend. In de ochtend waren ze eerst nog gesloten, maar later ging bijvoorbeeld de Vliegende Hollander weer open. Onder meer Joris en de Draak bleef dicht. ,,Het ligt heel erg aan het materiaal en de locatie van de attractie. Daarom hebben de attracties allemaal hun eigen windmeter'', vertelt de woordvoerder. Wel verwachtte de Efteling dat vrijwel alles nog open zou gaan zodra de wind afnam.

In Veghel was de herdenking van veteranen uit de Tweede Wereldoorlog ook verplaatst. Zo zou deze eerst plaatsvinden bij het Airbornemonument, maar werd verplaatst naar het dienstverleningscentrum.

De kastanje op het Kardinaal van Rossumplein in Den Bosch is bij de voet afgebroken. Vanbinnen zat rot. Er zijn geen mensen bij gewond geraakt en de hulptroepen waren er snel bij.

Volledig scherm
Schuilen in deze bushalte woensdag was geen optie meer in Moergestel. © Toby de Kort
Volledig scherm
De afgebroken tak aan de Udenhoutseweg in Berkel-Enschot werd verwijderd door de brandweer. © Toby de Kort

Omgewaaide bomen

Het dak van een bushalte aan het Rootven in Moergestel is er woensdagochtend compleet afgewaaid. In de bushalte stonden op dat moment geen mensen te wachten en er raakte niemand gewond. Medewerkers van de gemeente hebben het dak opgeruimd. 

Aan de Udenhoutseweg in Berkel-Enschot brak er een grote tak af. De tak hing gevaarlijk over de rijbaan, automobilisten konden de tak net ontwijken. De brandweer kwam ter plaatse om de tak te verwijderen. Gemeente Tilburg zal de tak afvoeren.

Een omgevallen boom werd in Lith opgeruimd door de politie en brandweer. Deze boom kwam terecht op de doorgaande weg.

Door de harde wind is er in Waalwijk een kleine boom omgewaaid. De brandweer heeft de boom in stukken gezaagd. Verder ging in Waalwijk de sport- en spelmiddag op het Raadhuisplein niet door.

Ook Pontje Steur in de Biesbosch was woensdag uit de vaart genomen.

Volledig scherm
De politie is samen met de brandweer ter plaatse voor een omgewaaide boom in Lith. © Politie Oss
Volledig scherm
Brandweer ruimt de boom op in Waalwijk. © Marvin Doreleijers
Volledig scherm
Vanmorgen omstreeks 11:30 brak er een boom af door de harde wind aan de Groenstraat in Oisterwijk. © Toby de Kort

Code oranje

Het KNMI heeft code oranje afgegeven voor de provincies Noord-Holland, Friesland, Groningen en het Wadden- en IJsselmeergebied. Daar komen door een westerstorm vanaf zes uur 's ochtends tot in de middag zeer zware windstoten voor van meer dan 100 km per uur. In het noordelijk kustgebied zijn windstoten tot circa 120 km per uur mogelijk. Code oranje is in de provincies Zeeland en Zuid-Holland inmiddels opgeheven.

'We raden af om in de kustprovincies en Flevoland met lege vrachtwagens, aanhangers of caravans de weg op te gaan', waarschuwt Rijkswaterstaat. Pas in de namiddag en avond neemt de wind van het zuidwesten uit weer af.

Volledig scherm
De bruggen in Brabant blijven dicht, een schipper maakt van nood een deugd als hij op het Wilhelminakanaal in Tilburg voor een dichte brug moet wachten. © Jeroen Stuve

Vrachtwagen

In de Sluisstraat in Someren liep een vrachtwagen schade op. Ook op de Theo Stevenslaan in Budel Dorplein was het raak. In de Elzentlaan in Eindhoven en de Bruggenseweg in Deurne was ook stormschade. De precieze aard van de ongevallen is nog niet duidelijk, maar dat het weer zijn sporen nalaat, is duidelijk. 

Minder intercity's

De NS laat woensdag minder intercity's op het traject Den Helder - Zaandam rijden als gevolg van de storm. Op het traject rijden twee in plaats van vier intercity's per uur. Zo ontstaat er volgens de NS meer ruimte om eventuele problemen op het spoor op te lossen. Sprinters rijden volgens de dienstregeling.

Stuur foto's in van de storm via oproep@bd.nl of via de hashtags #bd #storm

Volledig scherm
Op de Terloo in Oss is vanmiddag een boom omgewaaid en over de weg gevallen. © Charles Mallo
Volledig scherm
De boom belandde in zijn val tegen twee woonhuizen. De brandweer moest er aan te pas komen om de voordeur en gevel weer vrij te maken. Er raakten geen mensen gewond. © Jules Vorselaars
Volledig scherm
Omgewaaide boom verwoest geparkeerde auto in Bloemendaal. © Michel van Bergen

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement