Volledig scherm

Herkomstlanden weigeren steeds vaker ongewenste asielzoekers

Ongewenste vreemdelingen kunnen steeds vaker niet worden teruggestuurd naar hun land van herkomst. De afgelopen vijf jaar mislukten pogingen daartoe meer dan 10.000 keer, omdat het herkomstland om uiteenlopende redenen weigerde of niet reageerde. Dat bevestigt de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) na een bericht van De Telegraaf.

Uit cijfers van de DT&V bleek dat Nederland in de periode 2014 tot met 2018 in 2310 gevallen een negatief antwoord kreeg als een land van herkomst werd verzocht een onderdaan die niet terug wilde toch terug te nemen. De DT&V trok in diezelfde periode 8020 keer een verzoek in, omdat er binnen een jaar geen antwoord werd gegeven. In 2018 lukte het vaker (2410 keer) niet om een migrant terug te sturen dan wel (1760 keer).

Uit de cijfers blijkt dat vooral de overheden van Afghanistan, Marokko, Irak en Iran vaak niet reageren. Algerije is het land dat het meeste verzoeken weigert. 

,,Het gaat dus niet om meer dan 10.000 mensen, maar om meer dan 10.000 aanvragen voor vervangende reisdocumenten,” zegt woordvoerder Lennart Wegewijs. ,,Voor sommige personen hebben we meerdere keren een aanvraag gedaan en soms ook voor één persoon in verschillende landen. Om hoeveel personen het daadwerkelijk gaat, kan ik niet zeggen. Die cijfers heb ik niet.”

VVD, PVV en CDA willen dat er snel betere afspraken worden gemaakt om terugkeer af te dwingen.

  1. Angela de Jong vertelt over haar probleem met het K-woord op tv in De Ochtend Show to go

    Angela de Jong vertelt over haar probleem met het K-woord op tv in De Ochtend Show to go

    Verslaggever Cyril Rosman is morgen te gast in De Ochtend Show to go om te praten over de IS-vrouwen die willen terugkeren naar Nederland. We spreken hierover ook met onderzoeksjournalist Nikki Sterkenburg. We gaan weer tv kijken met Angela de Jong en we bespreken de Comedy Central Roast, waar Ali B dit jaar in het middelpunt staat. De show wordt gepresenteerd door Yora Rienstra en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op de site.