Volledig scherm
Het gaat goed met de otter in Nederland. © EPA

Het gaat goed met de otter in Nederland: aantal blijft stijgen

Het aantal otters in Nederland blijft toenemen. In de winter 2018/2019 werden 360 dieren geteld. In dezelfde periode het jaar daarvoor waren dat er 275. Dat melden de Zoogdiervereniging en de Wageningen Universiteit op de website Nature Today.

Nadat de otter in 1988 in Nederland was uitgestorven, werd het dier in 2002 met een speciaal programma opnieuw geïntroduceerd. Met succes, zo blijkt nu. Het grootste deel van de otters houdt zich op in Overijssel, Friesland, Flevoland en Drenthe. Kleinere aantallen verblijven in Gelderland, Zuid-Holland, Groningen en Noord-Holland. Alleen in Utrecht, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg zijn geen vestigingen bekend. De otters verspreiden zich steeds meer over het land.

Het aantal beesten dat wordt doodgereden blijft echter wel hoog. In de afgelopen winterperiode werden bijna honderd doodgereden otters gemeld. Er is volgens de onderzoekers een duidelijke relatie tussen het aantal doodgereden otters en de geschatte populatiegrootte. Hoe groter de populatie, hoe meer otters er worden doodgereden. Ondanks de hoge verkeerssterfte lukt het de otters om zich verder weg te vestigen.

Volledig scherm
Het gaat goed met de otter in Nederland. Het aantal blijft toenemen © EPA