Volledig scherm
© Thinkstock

Het gaat sneeuwen!

Er is sneeuw op komst! De meteorologen van Weerplaza verwachten dat er dit weekend in delen van het land een wit landschap ontstaat. In enkele regio’s is er zelfs kans op een pak sneeuw van vijf centimeter. ,,Sneeuwpret dus voor iedereen die van sneeuw houdt, maar ook enige overlast voor hen die moeten reizen”, stelt weerman Michiel Severin.

Volledig scherm
© anp

Voor het zover is, geldt vanmiddag en vanavond een waarschuwing (code geel) voor zware windstoten in het noordwesten van het land. Bovendien kan de regenval voor een zeer drukke avondspits zorgen.

De eerste kou begint morgen het land binnen te stromen. Severin: ,,De buien bevatten in de loop van de dag vaker natte sneeuw en zodra de avond valt, wordt ook sneeuw mogelijk. Met name het oosten en zuidoosten moeten dan rekening houden met gladheid door sneeuwval. Op een enkele plek kan daar een laagje sneeuw vallen van enkele centimeters. In de rest van het land kan het overigens ook glad worden, maar dan door bevriezing van natte wegen.”

Talrijke buien

Zaterdag trekken er talrijke buien over het land. ,,Dicht bij zee valt regen, hagel en natte sneeuw, dieper landinwaarts voornamelijk hagel, natte sneeuw en soms sneeuw”, aldus Severin. ,,Vanwege de buien kan het kortstondig wit zijn. Daar waar meerdere buien achter elkaar aan trekken, is landinwaarts een laagje sneeuw van enkele centimeters mogelijk, maar in een groot deel van het land wordt het waarschijnlijk amper wit.”

De meteorologen verwachten in Zeeland overigens een vrijwel droge zaterdag. Zaterdagavond en in de nacht naar zondag houden de winterse buien aan, terwijl de temperatuur daalt tot rond of onder het vriespunt. Het zal op uitgebreide schaal glad zijn en op steeds meer plaatsen ook wit.

Uren

Quote

Vrijwel overal wordt het wit

Michiel Severin, weerman

Zondag wordt volgens Severin een spannende weerdag. ,,Het meest waarschijnlijke scenario is dat het later in de ochtend of 's middags vanuit het zuidwesten begint te sneeuwen, eerst even voorafgegaan door regen en natte sneeuw. Het sneeuwgebied breidt zich daarna vrij vlot over het hele land uit. Vrijwel overal wordt het wit.”

Het sneeuwdek zal vaak 2 tot 5 cm dik zijn, op de Veluwe en richting het noorden en oosten mogelijk nog wat dikker. Nog onduidelijk is, hoe lang de sneeuwval aanhoudt. ,,Mogelijk gaat in de loop van de middag of avond de sneeuw over in regen en loopt de temperatuur op tot rond 4 graden. De sneeuw zal dan overal weer verdwijnen. Indien de zachte lucht ons niet bereikt, dan volgt er een koude maandag en dinsdag met nog meer sneeuwbuien.”

De koude lucht is afkomstig vanuit het noorden van Siberië. ,,Daar was het vanochtend -20 tot -25 graden.”

Op 1 december sneeuwde het al op sommige plekken in Nederland. Bekijk de video hieronder.