Volledig scherm
PREMIUM
Nynke de Jong © Joost Hoving

Het is mooi dat het beter gaat, maar niet dat dat niet voor iedereen geldt

columnNynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.

Quote

We maken ons collectief het drukst over de manier waarop we met elkaar samenleven.

Het is bijna Prinsjesdag en dus is er ook een nieuw rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), over de tevredenheid van de Nederlanders. Enerzijds geeft de uitkomst van het onderzoek ons hoop: de kwaliteit van leven voor de Nederlander is gestegen. De criminaliteit is gedaald, de werkloosheid ook, we wonen in betere woningen en de levensverwachting is gestegen.

Anderzijds waarschuwt het SCP het kabinet voor de hardnekkige verschillen tussen verschillende bevolkingsgroepen. Ben je autochtoon, hoogopgeleid en heb je een hoger inkomen, dan is jouw kwaliteit van leven gemiddeld genomen beter dan dat van je allochtone, laagopgeleide buren met een lager inkomen. Die kloof wordt steeds groter.

Het kabinet heeft bij haar aantreden gezegd dat ze 'm kleiner willen maken. Er is dus nog werk aan de winkel. Het is mooi dat het beter gaat, maar niet dat maar een deel van de Nederlanders daar de vruchten van plukt.

  1. Vuilniswagenchauffeur voorkomt ongeluk door wegblokkade bij gekantelde caravan

    Vuilniswa­gen­chauf­feur voorkomt ongeluk door wegblokka­de bij gekantelde caravan

    Toen Dirk van Mourik vanmiddag een gekantelde caravan op de A9 richting Alkmaar zag, zette hij zijn grote vuilniswagen vlak voor de caravan stil. Op die manier voorkwam hij levensgevaarlijke situaties op de weg. Op sociale media wordt de vuilniswagenchauffeur nu als held onthaald, maar zelf is hij er broodnuchter onder. ,,Ik dacht: of nu naar huis of die mensen even helpen. Toen ben ik de linkerbaan op gedoken”, zegt hij tegen NH Nieuws.