Volledig scherm
PREMIUM
De helikopter landde op de binnenplaats van de gevangenis, om Omar L. naar Vught te brengen. © Bureau Heitink

Hij kreeg levenslang voor liquidatie in Kerkdriel: Omar L. moest vandaag bevrijd worden

Handlangers probeerden hem vandaag op brutale wijze uit de cel te bevrijden, vijanden wilden hem vorig jaar juist nog uitschakelen binnen de gevangenismuren. Zondagmiddag is hij per helikopter naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught gebracht. Wie is Omar L., kopstuk van de zogenoemde mocromaffia?

De ontsnappingspoging bij de gevangenis in Zutphen bewijst opnieuw hoe nietsontziend en roekeloos de georganiseerde misdaad anno 2020 opereert. En twintiger Omar L. lijkt daarin een van de sleutelrollen op te eisen.

De kiem voor de bloedige escalatie in de onderwereld ligt volgens kenners in 2012, toen Omars broer Youssef vermoord werd bij de beruchte schietpartij in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. De dubbele liquidatie zou draaien om een drugsruzie.

Uit wraak beraamde L. volgens de rechter daarna diverse moordaanslagen, hij werd in juni tot levenslang veroordeeld voor de moord op Chahid Yakhlaf in Kerkdriel. ,,Omar L. en Hicham M. hebben samen met anderen twee mensen op gruwelijke wijze vermoord en geprobeerd drie andere mensen te vermoorden,” stelde de rechtbank.