Volledig scherm
Rechercheurs op de plek waar Anne Faber vermoedelijk haar laatste selfie maakte. © Casper Huurdeman/ Nathan Fidder

Hoe aan twee weken onzekerheid een tragisch einde kwam

Op aanwijzing van verdachte Michael P. heeft de politie vandaag het lichaam van de sinds 29 september vermiste Anne Faber (25) uit Utrecht gevonden. Daarmee is een einde gekomen aan bijna twee weken tergende onzekerheid voor familie en vrienden. Ze werd gevonden in een natuurgebied bij Zeewolde.

,,Het nieuws is hartverscheurend,” zei plaatsvervangend hoofdofficier Victor Jeuken aan het begin van een persconferentie in het gemeentehuis van Zeewolde. Na dagen van zwijgen gaf de 27-jarige verdachte Michael P. de politie plots informatie over de vindplaats van Anne. Na meer dan tweeduizend tips en dagen van recherche- en zoekwerk was de politie al uitgekomen bij De Stille Kring in Zeewolde, een uitgestrekt en dichtbebost natuurgebied. Woensdagavond vertelde P. uit eigen beweging waar Anne lag verborgen.

Nog diezelfde avond en nacht hebben forensisch rechercheurs de specifieke plek bezocht, waarna voor de politie duidelijk werd dat Anne op deze plek verborgen lag. De familie van Anne is daarover door de politie geïnformeerd. 

Vanochtend trokken forensisch experts het gebied in. Zij werkten uiterst langzaam in een straal van 150 meter naar de vindplaats toe, om zo alle sporen zo goed mogelijk vast te leggen. Later in de middag kwam ook een schouwarts ter plaatste. Via forensisch onderzoek werd 
vastgesteld dat het inderdaad ging om Anne.

Vakantiehuis

De plek waar Anne lag is zeer bekend bij P. Hij kent het bosgebied op zijn duimpje en ging er vroeger vaak hangen met vrienden. Bovendien heeft zijn familie in de nabije omgeving een vakantiehuis.

Onder welke omstandigheden Anne is aangetroffen wil de politie niet vertellen. Eerst moet er verder onderzoek plaatsvinden op het lichaam, waarna het kan worden vrijgegeven aan de nabestaanden. Hans Faber, de oom van Anne en optredend als woordvoerder namens de familie, bedankte de politie voor alle inspanningen. ,,Maar ook de landmacht, politie, Rode Kruis en alle andere instanties die assisteerden. Zeker ook alle vrijwilligers en buurtbewoners die mee zochten of belangstelling toonden. Hartverwarmend.”

Faber gaf aan vol vragen te zitten. ,,Waarom liep deze man vrij rond? Had deze verschrikkelijke gebeurtenis voorkomen kunnen worden? Helaas krijgen wij met deze antwoorden Anne niet terug. We gaan haar ontzettend missen.”

Michael P.

Quote

Wij gaan zelf ook een eigen onderzoek doen. Wij willen ook weten wat er is gebeurd.

Woordvoerder Altrecht

De maandag aangehouden P. is een veroordeelde zedendelinquent, die in hoger beroep tot twaalf jaar cel werd veroordeeld wegens twee zeer gewelddadige verkrachtingen. Hij zat in Den Dolder in een forensisch psychiatrische kliniek, in het kader van een traject om terug te keren in de samenleving.

Bekend is inmiddels dat P. grote vrijheden genoot tijdens zijn verblijf in Den Dolder. Zo kon hij de laatste maanden vaak vrijuit de kliniek verlaten. Hij verscheen bijvoorbeeld zonder enig toezicht op familiefeestjes. Minister Blok van Veiligheid & Justitie heeft inmiddels 
een onderzoek aangekondigd naar de kliniek en de bewegingsvrijheid die er is voor mensen die daar verblijven. De inspectie Veiligheid en Justitie en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is gevraagd het onderzoek te doen. ,,Dit is een vreselijk bericht en ik leef intens mee met de familie van Anne, haar vrienden en iedereen die dichtbij haar stond. Dit incident heeft mij en iedereen in Nederland ernstig geschokt.’’

Onderzoek

Altrecht zegt toe volledig mee te werken aan het onderzoek van de inspecties Veiligheid en Justitie en Gezondheidszorg. ,,Wij gaan zelf ook een eigen onderzoek doen. Wij willen ook weten wat er is gebeurd”, aldus een woordvoerder. Altrecht noemt de vondst van Anne’s lichaam ‘een onwerkelijk en intens verdrietig bericht’. ,,We zijn met onze gedachten bij alle mensen die haar nu moeten missen en wensen hen veel kracht toe in deze ongelooflijk verdrietige tijd. Voor nu past ons stilte.”

Tijdens de persconferentie werd ook bekend dat de verdenking tegen P. is uitgebreid. Hij wordt niet alleen meer verdacht van betrokkenheid bij haar verdwijning, maar ook bij haar dood. Zijn voorarrest werd vandaag met veertien dagen verlengd. Zijn advocaat wilde vanavond geen toelichting geven.