Hoe ontwikkelt het coronavirus zich in jouw omgeving? Check het hier
videoEen applicatie die je in één oogopslag laat zien hoe het coronavirus zich in jouw buurt - of de plek waar je naartoe wilt - ontwikkelt? Die was er nog niet. Maar nu wel: Coronalocatie.
Delen per e-mail
Coronalocatie laat een kaart van Nederland zien, met daarop oplichtende of uitdovende brandhaardjes, die symbool staan voor de mate waarin het virus op verschillende plekken in het land actief is. De tool is vanaf nu exclusief te raadplegen op de site en app van het AD en de regionale dagbladen van DPG Media, zoals De Gelderlander en het Brabants Dagblad.
De applicatie doet precies waar het coronadashboard van de overheid niet in slaagt, zegt bedenker en ontwikkelaar André van der Veen. ,,Het geeft je antwoord op de vraag: hoe zit het met corona in mijn eigen buurt? Wordt het erger, wordt het minder? Ik miste zo'n tool vanaf het moment dat het coronavirus in Nederland om zich heen begon te slaan. Toen ben ik hem maar zelf gaan ontwikkelen.”
Gebruik de zoekbalk in de kaart om jouw locatie op te zoeken
De applicatie werkt het best op desktop, op mobiel kan het laden enige tijd duren. Werkt de kaart helemaal niet op mobiel? Klik dan hier.
Situatie
Coronalocatie laat op elke plek in Nederland zien hoe het coronavirus zich de voorbije week ontwikkeld heeft. De gebruiker ziet die ontwikkeling van het virus in een straal van 2,5 kilometer om zich heen, niet belemmerd door geografische grenzen van bijvoorbeeld een gemeente of een veiligheidsregio. ,,Mensen hebben niet zoveel aan het aantal besmettingen per 100.000 mensen in hun veiligheidsregio", zegt Van der Veen. ,,Je wil gewoon weten hoe de situatie is waar je bent, of op de plek waar je naartoe gaat.”
Voor iemand die aan de rand van een bepaalde gemeente woont - neem Amstelveen-Noord - worden dus ook besmettingen in een buurgemeente - in dit geval Amsterdam-Zuid - meegenomen.
De applicatie maakt gebruik van de meest actuele besmettingscijfers per gemeente van het RIVM, gecombineerd met CBS-gegevens over de bevolkingsdichtheid van iedere plaats in Nederland.
Luister hier naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
Corona-uitbraak
Neem een gemeente als Utrecht: daar zal Coronalocatie aan een dichtbevolkte wijk als Overvecht, waar veel flats staan, door die berekeningswijze meer coronabesmettingen 'toebedelen’ dan aan het dorpje Haarzuilens, waar maar amper 500 mensen wonen.
Dat klinkt natuurlijk best logisch, want in het drukke winkelcentrum van Overvecht is de kans groter dat je in het gedrang in aanraking komt met een coronapatiënt dan in de lommerrijke straten van Haarzuilens.
Maar wat als er in dat dorpje toevallig een flinke corona-uitbraak aan de gang is? ,,In dat geval klopt de informatie die je krijgt niet helemaal”, erkent Van der Veen het belangrijkste minpunt van Coronalocatie. ,,Maar hoe dan ook: je krijgt in 99 procent van de gevallen een betere en veel concretere indicatie dan je nu krijgt van de overheid.”
De ontwikkelaar doet om zijn applicatie te perfectioneren een hartgrondige oproep aan het RIVM: ,,Geef de informatie van het aantal besmettingen per postcodegebied vrij. Alleen de vier cijfers, zonder de letters. Dan breng je de privacy niet in gevaar, en geef je burgers wel de informatie die ze nodig hebben om beslissingen te nemen. In postcodegebieden met heel weinig adressen zou je er uit privacy-overwegingen nog voor kunnen kiezen om twee gebieden samen te voegen. Ik heb veel ervaring met dit soort gegevens, en ik weet dat het voor het RIVM een eitje is om de gegevens wel beschikbaar te maken.”
Van der Veen wijst op een fragment van een persconferentie van wereldgezondheidsorganisatie WHO. Daarin stelt WHO-directeur Mike Ryan dat iedere burger de juiste gegevens tot zijn beschikking moet hebben om te weten waar het coronagevaar dreigt, en waar niet. ,,Onze applicatie kan die informatie geven. Het is als een soort weerkaart, maar dan voor corona. Als je naar buiten gaat, wil je ook weten of het gaat regenen, of hoe warm het is. In deze tijd wil je ook weten hoe het met de coronabesmettingen zit.”
Bekijk hieronder onze video's over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Vertraging app: ‘Mensen zouden kunnen gaan denken: is er iets mee aan de hand?’
Nog steeds heeft de Eerste Kamer niet gedebatteerd over een wet die nodig is om de corona-app te lanceren. En ook een noodwet voor de aanpak van het coronavirus - waar het parlement zelf om vroeg - staat in wachtstand. -
Halsema haalt uit naar complotdenkers: ‘Bedroevende suggesties over undercovers Museumplein’
Burgemeester Femke Halsema heeft korte metten gemaakt met ‘buitengewoon kwalijke complottheorieën’ over de inzet van undercoveragenten (ook wel 'stillen' of 'romeo's' genoemd) tijdens de uit de hand gelopen demonstratie zondag op het Amsterdamse Museumplein. -
Levenslang gestrafte zesvoudig moordenaar van café Koetsiertje krijgt nu toch gratie
Cevdet Yilmaz, de man die in 1983 zes mensen doodschoot in het Delftse café 't Koetsiertje, krijgt gratie. De juridische middelen om gratie tegen te gaan zijn uitgewerkt, de koning heeft het gratieverzoek inmiddels ondertekend. Yilmaz is na bijna 38 jaar vrij om te gaan en staan waar hij wil. De Tweede Kamer is per brief geïnformeerd over het besluit. -
PREMIUM
Interview Veel positieve testen zonder klachten: 'Iedereen kan besmettingsbron zijn bij Britse coronavariant’
Als we in Nederland willen voorkomen dat de Britse coronamutant ons zorgsysteem omverblaast, zullen we écht minder bij elkaar over de vloer moeten komen. Dat zegt Koen Pouwels, die met collega’s in Oxford onderzoek doet naar de variant. ,,Ik verbaas me over de Nederlandse bezoekregels.” -
Gemeenten pakken tekort woonwagenstandplaatsen nauwelijks aan
Het tekort aan woonwagenstandplaatsen dat ruim twintig jaar geleden bij 46 Nederlandse gemeenten werd vastgesteld, is sindsdien nauwelijks ingelopen. Meer dan de helft van deze gemeenten weet bovendien niet dat er in 1998 een tekort is vastgesteld, ontdekte het datajournalistieke platform Pointer. Slechts acht gemeenten hebben het aantal standplaatsen sindsdien vergroot.
-
PREMIUM
De vaccins komen, maar nét te laat
De Britse variant van het coronavirus verspreidt zich zo rap dat avondklokken en gebiedsverboden op ons af dreigen te komen. Ondertussen gaat het vaccineren gestaag door. Maar gaat dat ook op tijd helpen? ,,Vaccineren zit nog niet in de rekenmodellen.” -
PREMIUM
Bronnen onthullen ‘Politie wiste sporen uit na dood informant’, verdachte in zaak is Jan B. uit Hulten
Nadat een politie-informant aan stukken gezaagd was teruggevonden, heeft de politie cruciale informatie voor de rechtbank verzwegen en sporen van de operatie uitgewist. Dat zeggen betrokkenen, die spreken van een ‘doofpot met IRT-achtige kenmerken’. -
Nederlanders zoeken naar creatieve uitwegen nu avondklok nadert: 'Wiens hond kan ik lenen?’
Het kabinet stelt morgen vrijwel zeker een avondklok in tussen 20.00 uur 's avonds en 04.00 uur 's ochtends, als extra maatregel tegen de verspreiding van het coronavirus. Om 's avonds tóch een wandelingetje te kunnen maken, komen Nederlanders nu met creatieve 'oplossingen'.