Volledig scherm
Een bestelauto reed eind juni met flinke snelheid door de glazen pui van het hoofdkantoor van De Telegraaf aan de Basisweg in Amsterdam. © ANP

Hogere strafeis voor geweld tegen journalisten

Justitie gaat hogere straffen eisen tegen mensen die geweld tegen journalisten plegen of journalisten bedreigen. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat daarover een richtlijn opstellen. 

Het is een van de afspraken die vertegenwoordigers van de media hebben gemaakt met het OM, de politie en minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus.

Secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) bevestigt dit na berichtgeving in De Telegraaf. De krant was onlangs zelf nog doelwit van geweld: een auto reed eind vorige maand 's nachts in op de gevel van het Amsterdamse hoofdkantoor van De Telegraaf. De bestuurder stak de wagen in brand.

De aanslag gebeurde vier dagen nadat het kantoor van onder meer Panorama, slechts een paar honderd meter verderop, werd beschoten met een granaatwerper. Twee mannen zitten daarvoor vast

Vanmiddag zetten betrokkenen in Den Haag hun handtekening onder de afspraken. Dan komen ook meer details naar buiten.
De NVJ is blij met de afspraken. ,,Politie en justitie gaan meer prioriteit geven aan dit soort zaken'', zegt Bruning. Hij noemt dat goed voor de journalistiek.

 1. Esther (33) redde meisje dat door dertien honden bijna verscheurd werd: ‘Ze wilden haar opeten’
  PREMIUM

  Esther (33) redde meisje dat door dertien honden bijna verscheurd werd: ‘Ze wilden haar opeten’

  Een middagje winkelen met haar vriend in Maastricht eindigde voor de 33-jarige Esther Tuls in een nachtmerrie. Een meisje van elf werd voor hun ogen gruwelijk aangevallen door dertien zeer agressieve honden. Met gevaar voor eigen leven bevrijdde het tweetal het tienermeisje uit haar benarde situatie. Deze week, zes jaar later, werden ze gehuldigd voor hun heldendaad. ,,Ik heb heel lang in therapie gezeten.”
 2. Ruime meerderheid LTO-boeren vindt harde protestacties helemaal niks

  Ruime meerder­heid L­TO-boe­ren vindt harde protestac­ties helemaal niks

  Lang niet alle boeren staan achter de hardere acties van bijvoorbeeld Farmers Defence Force. Uit een enquête onder ruim vijfduizend leden van belangenorganisatie LTO Nederland blijkt dat minder dan drie op de tien boeren achter hardere demonstraties staan. Een grote meerderheid (71 procent) is wél voorstander van publieksvriendelijke activiteiten, op voorwaarde dat er sprake is van een duidelijk onderhandelingsdoel.