Honderden verslaafden en psychisch zieken in de knel
Voor mensen met psychische problemen, als een depressie of verslaving, wordt het steeds moeilijker een tijdelijke woonplek te krijgen. Hiervoor waarschuwt het Centraal Planbureau in een rapport dat vandaag verschijnt. Volgens hulpverleners vallen nu al honderden psychisch zieken tussen wal en schip.
Delen per e-mail
Afgelopen jaar hadden bijna 34 duizend mensen beschermd wonen nodig. Dit zijn tehuizen voor psychisch zieken, verslaafden en mensen met een licht verstandelijke beperking die tijdelijk niet zelfstandig thuis kunnen wonen. Soms woont iemand daar jaren onder toezicht.
In de afgelopen vier jaar werd aanzienlijk minder hulp gezocht buiten de eigen regio. Het Centraal Planbureau (CPB) berekende een daling van twintig procent. Dat lijkt goed nieuws, omdat het overheidsbeleid erop gericht is dat deze groep patiënten dichtbij huis wordt geholpen en zo snel mogelijk weer op eigen benen staat. Maar er schuilt ook een risico in, waarschuwt onderzoeker Remco van Eijkel van het CPB. ,,Krijgen de patiënten nog wel de beste zorg? Mensen die specialistische zorg nodig hebben, denk aan alleenstaande moeders met psychische problemen of studenten met autistische stoornissen, kunnen vaak maar op een paar plekken in Nederland terecht en die zijn lang niet altijd gelegen in de eigen omgeving.”
Foute vrienden
Deze man zat in 15 ggz-instellingen en verslavingsklinieken. Niemand voelt zich verantwoordelijk voor hem.
Officieel mogen psychisch zieken bij elke zorginstelling in het land aankloppen voor hulp, maar door een nieuwe financiële regeling in 2015 zijn gemeenten hier niet happig op. Sinds dat moment zijn 43 centrumgemeenten verantwoordelijk voor de zieken in hun eigen regio. Komt er tóch een cliënt van buitenaf, kost hen dat al snel 40 tot 60 duizend euro per jaar extra. Geld dat ze niet vergoed krijgen van het rijk.
Volgens de Federatie Opvang, de branchevereniging voor daklozenopvang, vrouwenopvang en beschermd wonen, wordt er sinds 2015 ‘gepingpongd’ met psychisch zieken. ,,Geen enkele gemeente wil voor extra kosten opdraaien, terwijl sommige patiënten er juist bij gebaat zijn om in een heel andere omgeving hulp te krijgen. Denk aan de vele ghb-verslaafden in Brabant. Die mensen moet je juist in een andere omgeving plaatsen, waar geen verleidingen of foute vrienden zijn. Maar denk ook aan vrouwen met ernstige psychiatrische problemen die in de prostitutie belanden en uit dit circuit moeten,” zegt woordvoerder Rina Beers.
Gemeenten die nieuwe patiënten weren, schermen volgens de Federatie Opvang met vage argumenten. Beers: ,,We kennen voorbeelden van ambtenaren die zeggen: je hebt toch familie in Zwolle? Ga het daar eerst maar proberen. Of: je hebt in deze regio weinig kans van slagen. Probeer gemeente X eens.”
Ze schetst een voorbeeld van een dertiger die manisch depressief, verslaafd en licht verstandelijk beperkt is. De man heeft al in 15 ggz-instellingen en verslavingsklinieken gewoond. Enerzijds omdat de hulp versnipperd werd aangeboden, anderzijds omdat hij in verschillende tehuizen ontspoorde en daar weg moest. ,,Door de vele verhuizingen wordt het voor de man heel moeilijk om te bewijzen in welke gemeente hij thuishoort. Niemand voelt zich verantwoordelijk. Resultaat: hij wordt soms in een nachtopvang voor daklozen opgevangen. Dat is puur een plek om te slapen, maar niet de juiste hulp.”
Ook moeder Joke van der Meulen sloeg in het verleden herhaaldelijk aan de bel om de juiste zorg te vinden voor haar zoon, die kampt met psychoses en verslaving.
Duur ziekenhuisbed
Ook de wachtlijsten in de ggz zijn een blijvend probleem, constateert ze. ,,Er zitten mensen op een duur ziekenhuisbed op de afdeling psychiatrie, in plaats van een plek in het beschermd wonen.”
Het CPB vreest dat het nog moeilijker zal worden om een plek voor beschermd wonen te vinden wanneer de financiële regeling in 2022 opnieuw wordt aangepast. Dan worden alle 355 gemeenten verantwoordelijk voor beschermd wonen en moeten zij binnen eigen dorp of stad de juiste hulp vinden voor hun psychisch zieke inwoner. Zorginstellingen die nu nog specialistische zorg aanbieden aan de hele regio, zoals een tehuis voor cliënten met Korsakov, krijgen hierdoor mogelijk minder aanmeldingen binnen. ,,Het is de vraag of die instellingen overeind kunnen blijven,” waarschuwt Van Eijkel.
Opgedoekt
De Federatie Opvang weet het antwoord al. ,,We hebben in de jeugdzorg al gezien dat specialistische kindertehuizen werden opgedoekt, om precies dezelfde financiële reden,” zegt Beers.
Het CPB adviseert de gemeenten om te blijven samenwerken, zodat de situatie niet verslechtert. Een andere oplossing kan zijn om de gemeente waar de cliënt vandaan komt mee te laten betalen.
Van dat laatste is de branchevereniging geen voorstander. Beers: ,,Bij cliënten die vaak zijn verhuisd, is het onduidelijk waar ze vandaan komen. We weten inmiddels dat daar eindeloos gebakkelei van komt.”
Verder in het nieuws
-
Hoogbegaafde Laurent (9) stopt studie aan TU Eindhoven: “Ze beschuldigen hem zelfs van plagiaat”
Hij scoorde hoge punten op zijn examens, nog een eindproject inleveren en dan zou Laurent Simons (9) klaar zijn met zijn studies aan de Technische Universiteit Eindhoven. Maar gisteren beslisten zijn ouders om onmiddellijk te stoppen. Een beschuldiging van plagiaat was er teveel aan, aldus vader Alexander. -
OM onderzoekt twee oud-leden van verboden pedoclub Martijn
Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar twee oud-leden van de verboden pedofielenvereniging Martijn. Dit op basis van aangiftes. De twee prominente ex-leden zouden weer volop actief zijn en strijden voor legalisatie van seks tussen volwassenen en kinderen. -
PREMIUM
Snapchatter (61) haalt in rechtszaal uit naar Alberto Stegeman: ‘Ik word gezien als pedofiel en staatsgevaarlijk’
,,Alberto Stegeman presenteerde mij als een pedofiel’’, zei Harderwijker Jasper L. (61) vandaag in de rechtszaal tijdens een regiezitting in zijn zaak. Hij wordt verdacht van het lokken van een minderjarige in zijn woonplaats. -
Elke Kuijper en Paul Elstak in De Ochtend Show to go
Woordvoerder van Amnesty International Elke Kuijper, dj Paul Elstak, redacteur van de AZ-Fanpage Marius Wiegman en oud-speler van Ajax en Valencia Hedwiges Maduro zijn morgen te gast in De Ochtend Show to go. De show wordt gepresenteerd door Hila Noorzai en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op deze site. -
PREMIUM
Met kerst slaat eenzaamheid het hardst toe, wat kun je zelf doen?
Families die samenkomen, cadeautjes uitwisselen en gezellig met elkaar tafelen: voor de meeste mensen staat gezelligheid centraal tijdens kerst. Maar wat doe je als je geen familie (meer) hebt of om een andere reden alleen bent met kerst?
-
Treinverkeer hsl over Hollands Diep hervat
Door de harde wind zijn de hogesnelheidstreinen over de spoorbrug over het Hollands Diep maandagmiddag enige tijd stilgelegd. -
PREMIUM
Wie is er bang voor de hoody? ‘Het geeft mensen een unheimisch gevoel’
De hoody is behalve een populair mode-item ook een kledingstuk dat achterdocht en angst opwekt. Het dragen ervan heeft zelfs mensenlevens gekost. Een tentoonstelling in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam ontrafelt de vele aspecten van het politiek beladen kledingstuk. -
Kans op aanslag in Nederland daalt, maar blijft aanzienlijk
Voor het eerst sinds 2013 verlaagt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) het dreigingsniveau. Een terroristische aanslag op Nederlandse bodem blijft volgens Pieter-Jaap Aalbersberg desondanks voorstelbaar.