Volledig scherm
Toeristen op de fiets over de Kinderdijk, afgelopen paasweekend. © EPA

Horeca Nederland: Stop met het verhogen van de toeristenbelasting

‘Verhoog niet langer de toeristenbelasting, maar investeer in vrijheid.’ Met deze oproep in een brief aan Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) start de brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vandaag een campagne waarin de gemeenten worden opgeroepen hun beleid te wijzigen.

In de brief pleit de KHN er ook voor dat de toeristische sector beter wordt betrokken bij de bepaling van de hoogte van de toeristenbelastingen en de bestedingen hiervan. ,,Dat er in sommige gemeenten een toeristenbelasting nodig is dat snappen we. Samen investeren wij in aantrekkelijke dorpen en steden met goede voorzieningen’', stelt KHN-directeur Dirk Beljaarts. ,,Maar laten we de toeristenbelasting redelijk houden en voorkomen dat het een belasting op gastvrijheid wordt.’'

Steeds meer gemeenten (83 procent) innen toeristenbelasting. Deze belasting wordt geïnd bij bedrijven die overnachting aanbieden. De opbrengst van gemeenten uit deze belasting verdubbelde volgens de KHN van 131 miljoen euro in 2009 naar 294 miljoen euro dit jaar. Het gemiddelde tarief per overnachting steeg van 1,54 euro naar 2,70 euro. Deze verhogingen worden volgens de KHN vaak gebruikt om de kas van de gemeente te spekken. Beljaarts vreest dat hiermee de gastvrijheid en aantrekkelijkheid van dorpen en steden in het geding komen.

  1. Universiteiten en hogescholen verplaatsen tentamens wegens ov-staking, in Tilburg gaan tentamens wel door

    Universi­tei­ten en hogescho­len verplaat­sen tentamens wegens ov-sta­king, in Tilburg gaan tentamens wel door

    Onder meer de Universiteit van Amsterdam, de Hogeschool van Rotterdam en de Universiteit Utrecht verplaatsen alle geplande tentamens van aankomende dinsdag. Vanwege de landelijke ov-staking kan niet gegarandeerd worden dat studenten en personeel de onderwijsinstellingen kunnen bereiken. De Vrije Universiteit en de Universiteit Tilburg laten de tentamens gewoon doorgaan. ,,Helaas kan het niet anders. We hopen iedereen op tijd te waarschuwen.”