Volledig scherm
PREMIUM
Ellen Schouppe bereidt sporters mentaal voor op competities. © Carline Vandercruyssen

'Houd je alleen bezig met die dingen die je kunt controleren’

SportpsychologieHoe reageer je als je team op zijn donder krijgt? Hoe ga je om met de druk om te scoren? Mental coach Ellen Schouppe (39) geeft antwoorden.

Volledig scherm
Foto ter illustratie © shutterstock

1. Hoe ga je om met verlies?
,,De beste manier om met verlies om te gaan, is door te blijven geloven in je doel. Vertrouw erop dat al je inspanningen vroeg of laat ergens goed voor zijn. Wat niet wegneemt dat je je ontgoocheling bij verlies best mag toelaten, maar alleen ná de wedstrijd. Maak je analyse nooit tijdens de wedstrijd, dan is je mentale energie niet op de juiste zaken gefocust. Als die eerste teleurstelling verwerkt is, moet je de knop omzetten en naar de volgende wedstrijd kijken. Blijf het verlies niet herkauwen.’’

  1. Artsen halen hard uit naar VGZ: ‘absurd’ en ‘triest’ om
behandelingen standaard af te wijzen
    PREMIUM

    Artsen halen hard uit naar VGZ: ‘absurd’ en ‘triest’ om behandelingen standaard af te wijzen

    Twintig patiënten dagen zorgverzekeraar VGZ voor de rechter. Volgens de patiënten en hun revalidatieartsen worden bijna alle aanvragen voor behandeling ‘zonder objectieve reden afgewezen’. Artsen ondersteunen hun pleidooi en maken gehakt van de werkwijze van de zorgverzekeraar. Zij noemen het ‘absurd’ en ‘triest’ en vinden dat de patiënten ten onrechte de dupe zijn.