Volledig scherm
PREMIUM
Nynke de Jong. © AD/Joost Hoving

Iets mag wel racistisch zijn, maar o wee als we het zo noemen

columnNynke de Jong schrijft deze week elke dag over wat haar bezighoudt. Özcan Akyol is met vakantie.

Het was een gebrek aan fatsoen in Washington, stelde Kevin McCarthy, de Republikeinse fractieleider in het Amerikaanse Congres. Wat was er gebeurd? Een meerderheid van datzelfde Congres had gestemd om het woord ‘racistisch’ op de Congresvloer goed te keuren. Blijkbaar was dat tot deze week not done, maar heeft de meerderheid inmiddels door dat je bij de uitspraken van sommige politici niet zonder het woord ‘racistisch’ kunt.

Vreselijk beledigend inderdaad, om iets racistisch te noemen wanneer iets ook daadwerkelijk racistisch bedoeld is. De stemming volgde op de tirade van president Trump tegen vier Democratische Congresleden. Alle vier vrouw, alle vier Amerikaans staatsburger, maar ook alle vier met een niet-Amerikaanse achtergrond. Een reden voor Trump om in een paar tweets te stellen dat deze vrouwen maar terug moesten gaan naar hun eigen land, als het hun in Amerika niet bevalt.

  1. Vriendinnetjes rouwen om doodgestoken Megan (15): ‘Haar vriend was altijd jaloers’
    PREMIUM

    Vriendinne­tjes rouwen om doodgesto­ken Megan (15): ‘Haar vriend was altijd jaloers’

    Een vrolijk tienermeisje met een hart van goud. Helemaal gek van Feyenoord, dol op dure kleding en áltijd in voor gezelligheid. Drie goede vriendinnen die Megan (15) door en door kennen komen superlatieven tekort wanneer ze hun maatje in een paar zinnen omschrijven. Door een vreselijk drama moeten zij de rest van hun leven hun vriendin missen ‘omdat iemand iets vreselijk absurds heeft gedaan’.