In Syrië vermoorde ‘pater Frans’ niet zalig verklaard vanwege bagatelliseren misbruik
Pater Frans van der Lugt zal naar alle waarschijnlijkheid niet zalig worden verklaard. Dat bevestigt een woordvoerder van de Nederlandse Jezuïeten na berichtgeving van het Katholiek Nieuwsblad. Van der Lugt zou het seksueel misbruik binnen de katholieke kerk in West-Europa hebben gebagatelliseerd.
De geruchten dat de zaligverklaring van de baan is heeft de woordvoerder ‘van zoveel kanten gehoord’, dat hij ervan uitgaat dat het inderdaad niet doorgaat. Van der Lugt zou de belastende uitspraken hebben gedaan rond 2009, toen een groep West-Europese bezoekers bij hem was in Homs in Syrië. Hij zou de aandacht voor het misbruik overdreven hebben gevonden en de impact op en geloofwaardigheid van slachtoffers in twijfel hebben getrokken.
De bezoekers hadden melding gemaakt van de uitspraken, maar Van der Lugt zou vlak erna in het ziekenhuis zijn beland waardoor het nooit tot een berisping is gekomen. In het vooronderzoek naar de mogelijkheid tot zaligverklaring van de pater kwam het dossier omhoog.
Burgeroorlog Syrië
De 75-jarige Van der Lugt werd op 7 april 2014 vermoord in de tuin van zijn klooster in Homs, vermoedelijk door rebellen van Al-Nusra. De Nederlander is daar ook begraven. Het kloostercomplex was niet alleen zijn thuis maar ook een ontmoetingsplek voor mensen van verschillende geloven. Pater Frans wilde Homs niet verlaten tijdens de burgeroorlog. Terwijl de stad werd beschoten en inwoners uitgehongerd, hielp hij mensen die niet konden vluchten. Ook zette hij onder meer een centrum op voor gehandicapte kinderen, gaf psychotherapie en inspireerde duizenden jongeren, zowel christen als moslim, tijdens lange wandeltochten.
De oorlog die sinds 2011 in Syrië woedt, is volgens de woordvoerder van de Nederlandse Jezuïeten de reden dat de lokale bisschop nooit is begonnen aan het officiële proces tot zaligverklaring van Van der Lugt, ‘omdat die mensen daar wel iets anders aan hun hoofd hebben.’ Vanuit Nederland zouden wel de eerste stappen zijn gezet door het starten van vooronderzoek in 2019, schrijft het Katholiek Nieuwsblad.
Asielzoekers
Na de moord op Van der Lugt kwamen zo'n 250 Syrische asielzoekers uit heel Europa naar Nederland voor een hommage aan hem. Daarbij liepen ze van een bezinningscentrum in Helvoirt naar Nijmegen. De meeste deelnemers maakten ooit zo’n masir (het Arabische woord voor voettocht) mét pater Frans toen hun thuisland nog veilig was. ‘Pater Frans is dood maar zijn geest leeft voort’, was de gedachte. De Nederlandse vredesorganisatie PAX ondersteunde daarom de eerste Nederlandse masir naar Nijmegen, de stad waar pater Frans ooit filosofie studeerde.
Hij had zijn laatste jaren kunnen slijten in een klooster in laatstgenoemde stad, dat fungeert als verzorgingshuis van de Jezuïetenorde. Die mogelijkheid was hem twee maanden voor zijn dood aangeboden maar hij weigerde Syrië te verlaten.
Na zijn dood werd bekend dat de pater in Homs op spectaculaire wijze ook twee meisjes in veiligheid had gebracht die door hun Syrische vader uit Nederland waren ontvoerd. Hij bood de tieners en hun moeder onderdak in het klooster en gidste hen daarna door de bergen naar de grens met Libanon.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
PREMIUM
Piet overreed per ongeluk Eindhovense inbreker die onder zijn trailer lag: ‘Er zijn levens verwoest’
EINDHOVEN/RIDDERKERK - Zonder het te weten, overreed vrachtwagenchauffeur Piet maandagnacht een man (20) in Ridderkerk. Hij kón het ook niet weten, omdat het slachtoffer zich onder zijn dieplader had verstopt. Op sociale media wordt Piet een held genoemd, maar dat vindt hij ongepast. ,,Er zijn levens verwoest.” -
PREMIUMmet video
Survivalgids voor Schiphol: ‘Blijf in het hier en nu’
Wie nu aan Schiphol denkt, ziet automatisch lange rijen voor zich. Reizigers die de luchthaven gebruiken staan er uren in, en het einde van dit fenomeen lijkt nog lang niet in zicht. Ook voor de zomer wordt gevreesd voor lange wachttijden. Daarom de vraag: hoe bereid je je voor? -
Inspectie: Gebrek aan langetermijnvisie belemmert werk politie
De politie kan haar werk niet goed doen omdat het ontbreekt aan een visie voor de lange termijn, stelt de Inspectie Justitie en Veiligheid. Door het gebrek daaraan ontstaan problemen met opsporing, komen wijkagenten amper aan hun werk toe en functioneren speciale afdelingen onvoldoende. -
PREMIUM
17-jarige ging Perry (21) in auto te lijf met een mes en vermoordde hem met 42 steken
De 21-jarige Perry uit Rozenburg had geen schijn van kans toen een 17-jarige dorpsgenoot hem in zijn auto met een mes te lijf ging. Hij kon geen kant op, werd 42 keer gestoken en overleed ter plekke. Wat de tiener bezielde, blijft zelfs na de uitspraak van de rechtbank een raadsel.
-
PREMIUM
Agent verstrekt gevoelige info, met dramatische gevolgen: keiharde wraakactie in drugsmilieu
Een Rotterdamse politieman (34) dook vorig jaar in de politiesystemen om een familielid te helpen bij de afwikkeling van een aanrijding. Met dramatische gevolgen: de adresgegevens die hij doorspeelde, werden in werkelijkheid gebruikt voor een keiharde wraakactie in het drugsmilieu. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk.