IND gaat ‘kansloze’ Moldaviërs die asiel zoeken harder aanpakken
Immigratiedienst IND gaat extra maatregelen nemen om de instroom van ‘kansloze’ Moldaviërs op zoek naar asiel in te dammen. Voor de tweede keer in een week arriveerde gisteren een touringcar vol mensen uit het verre Oost-Europese land bij asielzoekerscentrum Ter Apel.
Delen per e-mail
Ongeveer 65 mensen zaten in de touringcar. De bus parkeerde zo’n 500 meter van het Groningse asielzoekerscentrum, waar alle nieuwkomers zich moeten melden. Tientallen passagiers stapten uit om het laatste stukje lopend te overbruggen. Alle inzittenden hebben asiel aangevraagd. Onder de groep Moldaviërs waren veel kinderen.
Hun asielaanvraag is schier kansloos. ,,Asielaanvragen van mensen uit dat land worden zo goed als nooit gehonoreerd’’, zegt woordvoerster Annemiek Bots van Vluchtelingenwerk.
Het is de tweede keer in een week tijd dat er een bus Moldaviërs op zoek naar asiel ons land binnenrijdt. Net als bij de eerste bus, waarin twintig Moldaviërs zaten, werd ook de chauffeur van deze tweede bus opgepakt voor mensensmokkel. Enkele dagen dáárvoor werden ongeveer tien Moldaviërs, onder wie vijf kinderen, ontdekt toen ze bij de grens vlakbij Ter Apel liepen. Ook zij hebben asiel aangevraagd.
Het Openbaar Ministerie en de Koninklijke Marechaussee onderzoeken de smokkel. De Moldaviërs hadden geen paspoort of ander identiteitsbewijs bij zich, waarmee ze konden aantonen dat ze in Nederland mochten zijn. Sinds een paar jaar hebben mensen uit Moldavië geen visum meer nodig om Nederland en andere Schengenlanden binnen te komen.
Daardoor is het aantal Moldaviërs dat asiel aanvraagt, hard gestegen. In 2014 deden vijf mensen uit het land een eerste asielverzoek, in 2015 waren het er tien en in 2016 vijftien. In 2017 vroegen ineens 340 Moldaviërs asiel aan en vorig jaar waren het er 830. In de eerste negen maanden van dit jaar kwamen al 635 mensen uit Moldavië hier aan. Daarmee koerst 2019 aan op een verdere stijging.
Moldaviërs hebben echter amper kans om hier te mogen blijven. Waarom ze het toch massaal proberen, weet Annemiek Bots niet. ,,Kennelijk doet daar een of ander verhaal de ronde over Nederland, of zijn smokkelaars heel erg actief.”
Rondreizen
Volgens de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) leert de ervaring inmiddels dat de Moldaviërs vaak ‘rondreizen’ door West-Europa, op zoek naar geluk. Het overgrote deel blijkt in andere EU-landen al eerder zonder succes asiel te hebben gevraagd, met name in Frankrijk en Duitsland.
De kansloze Moldaviërs houden plekken bezet van mensen die terecht om asiel vragen. De vele tientallen aanvragen van de laatste dagen beginnen dan ook problematisch te worden. Eerder is al besloten deze groep met voorrang te behandelen en geen financiële ondersteuning meer te geven bij terugkeer. Voorheen kregen kansloze asielzoekers bij hun terugreis nog wat geld mee. Dat gebeurt niet meer bij Moldaviërs, om te voorkomen dat ze alleen daarvoor al naar Nederland reizen.
De IND gaat echter meer maatregelen nemen om de nog steeds groeiende stroom Moldaviërs tegen te houden. Gedacht moet worden aan het versoberen en beperken van opvangvoorzieningen, het gericht toepassen van de mogelijkheid om vreemdelingen vast te zetten en het aanpakken van smokkelaars die de mensen naar Nederland brengen.
Verder in het nieuws
-
Grillroom in Coevorden ingestort na explosie, één persoon bekneld onder puin
Een grillroom in de Drentse stad Coevorden is door een explosie ingestort. Eén persoon zit al ruim drie uur bekneld onder het puin, een ander slachtoffer is uit het pand gehaald en naar het ziekenhuis gebracht. Dat meldt Veiligheidsregio Drenthe. -
PREMIUM
VIDEO Vergiftigd schippersechtpaar belde eerder dokter: 'die hield het op een buikgriep’
De toestand van het schippersechtpaar dat woensdag in Nieuwegein van boord werd gehaald omdat ze urenlang hadden blootgestaan aan giftige dampen, is nog steeds zeer ernstig. ,,We maken ons grote zorgen over hoe dit moet aflopen’’, meldt binnenvaartschipper Wim de Waardt vanuit het UMC in Utrecht. -
PREMIUM
‘Gekleurde adoptiekinderen zeggen zich een bounty te voelen: bruin van buiten, wit van binnen’
Laat adoptiekinderen met de pot mee-eten, dan voelen ze zich het snelst thuis, was lange tijd het idee. Inmiddels wordt daar anders over gedacht. Femmie Juffer, zelf moeder van twee aangenomen kinderen, miste goede tips en adviezen en schreef daarom zelf een boek. -
PREMIUM
2,5 ton voor zieke Shymo (19), maar tóch geen behandeling in Amerika
Shymo Korver (19) uit Westzaan haalde bijna 2,5 ton op voor een kankerbehandeling in Amerika, maar de reis ging niet door. Nu wordt ze behandeld in Nederland. ,,In mijn droom stap ik uit mijn rolstoel en ren rondjes door de kamer.” -
PREMIUM
Voor jou getest Als de muis in huis is...dit zijn de beste muizenvallen
Trek je ’s ochtends een keukenlade open, liggen er van die zwarte keutels in! Muizen in huis, hygiënisch is het niet. Hoe vang je ze het best, of hoe voorkom je dat ze überhaupt je huis binnendringen?
-
PREMIUM
'28 invallers voor één klas, nou dan knapt er iets’
Ruim vijfduizend Amsterdamse kinderen krijgen volgende week geen les. De Stichting Openbaar Basisonderwijs Westelijke Tuinsteden houdt de deuren van zestien basisscholen dicht om in alle rust na te denken over hoe ze het lerarentekort het hoofd kunnen bieden. Met 25 vacatures, klassen die dit schooljaar nog geen vaste leerkracht hebben gehad en twee scholen die op wankelen staan móet het anders. -
PREMIUM
Mijn ex heeft mij in een houdgreep nu hij mij en de kinderen thuis laat wonen
Wijsheid komt met de jaren. Omdat acteur Joost Prinsen (77) een eind op weg is, beantwoordt hij uw vragen. -
PREMIUM
digitale handel Zo makkelijk is het om zwaar illegaal vuurwerk te kopen
Je installeert een app, kiest een vuurwerkdealer uit en geeft met een berichtje je bestelling door. Wie een mobieltje heeft, hoeft niet veel meer te doen om verboden vuurwerk met een verwoestende kracht te laten bezorgen. De politie jaagt op de illegale handel, maar geeft ook toe dat het onmogelijk is de digitale handel volledig aan banden te leggen.