Volledig scherm
De handen van de 12-jarige jongen, tijdens zijn gesprek met zijn advocaat. © Inigo Advocaten

Jongens van 12 en 15 voor derde keer aangetroffen onder vrachtwagen Hoek van Holland

In de haven van Hoek van Holland heeft de Koninklijke Marechaussee vrijdagavond voor de derde keer twee minderjarige jongens aangehouden. De kinderen van 12 en 15 hingen aan de assen van een vrachtwagen. De jongens, van Algerijnse komaf, verklaarden te zijn achtergelaten door hun ouders en naar Engeland te willen.

De twee jongens zijn door de marechaussee in bewaring gesteld en zitten nu in de cel op het hoofdbureau in Rotterdam. Dat bevestigt de Marechaussee. Julien Luscuere, de advocaat van beide jongens, is zeer kritisch. ,,Ze zitten nu in een zeer sober cellencomplex bedoeld voor volwassenen waar de gevangenen per 24 uur maar één uur mogen luchten. Er is geen afleiding in de cel behalve iets te lezen. Maar deze jongens zijn allebei analfabeet, dus kunnen alleen maar wachten.”

In het dossier van de jongen van twaalf is te lezen dat zijn familie hem op zeer jonge leeftijd zou hebben verlaten. Sindsdien leeft hij op straat. In 2018 zou hij vanuit Algerije per boot naar Italië zijn gereisd, om vanuit daar via Frankrijk naar Nederland te gaan.

Afgelopen vrijdag klom hij samen met zijn 15-jarige vriend over het hek van het terrein van Stena Line in Hoek van Holland. Daar verstopten ze zich onder een van de opgestelde trailers. Een medewerker van Stena Line zag twee personen over het hek klimmen, en waarschuwde de Marechaussee. Deze wist met hulp van een opsporingshond de twee jongens te vinden.

De jongen van 12 gaf na zijn arrestatie aan dat hij naar Engeland wilde reizen. Hij was niet in bezit van legitimatie, maar kon wel een geplastificeerd kaartje van asielopvangorganisatie COA te overhandigen.

Gastgezin

Opmerkelijk is dat de jongen vertelde eerder in een gastgezin van het Nidos (jeugdbescherming voor vluchtelingen) had gezeten. Daar zou hij het naar eigen zeggen ‘niet naar zijn zin hebben gehad’. Daarna zou hij naar het azc in Ter Apel zijn gegaan, waar hij volgens hem ‘niet welkom was’. Uit boosheid besloot hij voor de derde keer te proberen naar Engeland te gaan. Het is niet exact bekend wanneer de eerdere vluchtpogingen van het kind hebben plaatsgevonden.

Advocaat Luscuere is zeer kritisch over de detentie van de jonge jongens. ,,In het jeugdstrafrecht zijn regels gemaakt over het gevangenschap van kinderen, waarbij rekening wordt gehouden met hun belangen. Zo is de bijstand van een advocaat bij het eerste verhoor verplicht, en moet de wettelijke vertegenwoordiger worden geïnformeerd”, legt Luscuere uit. ,,Deze jonge gelukszoekers deden niemand kwaad en zijn duidelijk radeloos. In plaats van hulp en zorg te bieden worden zij direct achter de tralies gezet.”

Kale cel

Daarnaast wil Luscuere weten waarom de kinderen niet direct zijn uitgeplaatst naar het detentiecentrum in Zeist, dat een speciale afdeling voor jongens heeft. ,,Ik heb beroep ingesteld bij de rechtbank maar helaas wil de piketrechter hier niet onmiddellijk naar kijken. De jongens zitten daardoor een heel weekend vast in een kale cel.”

,,De rechter kan dan achteraf wel schadevergoeding toewijzen maar daar zijn deze kinderen niet mee geholpen. Door deze kille behandeling verliezen zij hun laatste beetje vertrouwen in volwassenen. Dat mogen we nooit laten gebeuren.”

De Koninklijke marechaussee kan verder niet veel over de aanhouding vertellen. ,,Vrijdagavond zijn er twee jongens, mogelijk minderjarig, aangehouden al hangend aan de assen van een vrachtwagen. Een levensgevaarlijke onderneming, die ze al voor de derde keer ondernamen. In overleg met de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) is besloten ze in bewaring te stellen.”

 1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
  PREMIUM

  De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

  Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’
 2. Bekende boerenactivist (30) zat in trekker die levensgevaarlijke situatie veroorzaakte, politie rekent op arrestaties
  video

  Bekende boerenacti­vist (30) zat in trekker die levensge­vaar­lij­ke situatie veroorzaak­te, politie rekent op arresta­ties

  Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen is Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, vandaag betrokken geraakt bij een levensgevaarlijk incident. Schuiling zat als bijrijder in een tractor die diverse hekken omver ramde en bijna een fietser omver reed. De organisator van het Malieveldprotest betuigt spijt. ,,Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, zegt hij tegen deze nieuwssite. De politie onderzoekt het incident en verwacht op korte termijn aanhoudingen te verrichten.