Volledig scherm
PREMIUM
© Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Joodse onderzoeker over Nederlandse werkkampen: ‘Geniaal uitgevoerd’

Als de bevrijding van Auschwitz morgen wordt herdacht, zullen de vele Joodse werkkampen niet in de schijnwerpers staan. Ze dienden als voorportaal van Westerbork en de vernietigingskampen. ,,Het was geniaal bedacht. Ik mag dat zeggen als Jood’’, aldus onderzoeker Lion Tokkie.

De Rijkswerkkampen, later Joodse werkkampen, zijn niet door de Duitsers gebouwd. Het was de Nederlandse staat die in de jaren dertig besloot om de werklozen in het kader van de werkverschaffing onder te brengen in barakken. Deze mannen gingen woeste gronden ontginnen, groeven mee aan het Twentekanaal of zetten zich in voor de Zuiderzeewerken. De kampen verrezen vooral in Noord- en Oost-Nederland, waar de werklozen, voornamelijk uit het Westen, werden ondergebracht, zodat ze niet elke dag heen en weer hoefden.

 1. Bruiloftschutter ‘redt wapen uit handen van heethoofd’, maar verwondt er drie mensen mee
  eis: 18 jaar cel

  Bruiloft­schut­ter ‘redt wapen uit handen van heethoofd’, maar verwondt er drie mensen mee

  Tugay G. dacht naar eigen zeggen een goede daad te verrichten toen hij op een bruiloft een pistool in handen kreeg van ‘een heethoofd’. Dan zou er tenminste niet mee geschoten worden. Maar even later haalde hij zelf drie keer de trekker over te midden van allerlei gasten. Het Openbaar Ministerie eist 18 jaar cel tegen de man die vorig jaar drie mensen verwondde bij een schietincident in Beckum Palace.
 2. Ad (79) kan geen kant op in door coronavirus getroffen hotel op Tenerife: ‘Thuisfront is in paniek’
  PREMIUM
  Video

  Ad (79) kan geen kant op in door coronavi­rus getroffen hotel op Tenerife: ‘Thuisfront is in paniek’

  Een heerlijke zonnige vakantie op het Spaanse vakantie-eiland Tenerife is vanochtend voor Ad Elissen (79) en zijn tien jaar jongere echtgenote uitgelopen op een deceptie. Het Bredase echtpaar moet maximaal veertien dagen in quarantaine in hun hotel omdat bij een 69-jarige Italiaanse gast het coronavirus is vastgesteld. ,,We hadden het hier hartstikke leuk, tot die brief onder onze deur werd geschoven.”