JSF vliegt over Nederland

De Joint Strike Fighter (F-35) vloog vandaag over Nederland. Op veel plekken in het land verzamelden zich hordes vliegtuigspotters. Rond vijf uur stond het toestel weer aan de grond. Het geplande rondje heeft hij niet afgemaakt, de tank was leeg. ,,We hadden te weinig brandstof, het laatste stuk over Den Helder, Texel en Vlieland hebben we daarom overgeslagen'', aldus een woordvoerder van de Koninklijke Landmacht.

De JSF vertrok vanaf vliegbasis Leeuwarden voor een promotieronde over karakteristieke plekken in ons land en keert dik twee uur later weer terug in Friesland. Veel mensen probeerde een glimp van het nieuwe toestel op te vangen en postten een foto op sociale media, zoals Jan Schutrups die de JSF samen met een F-16 boven Emmen zag vliegen.

Op sommige plekken verzamelden zich tientallen spotters, zoals bij de voormalige vliegbasis Soesterberg en bij vliegveld Twente.

Vanaf de vliegbasis in Friesland zette de JSF koers richting Groningen, om daarna met de klok mee over Nederland te scheren. Het gevechtstoestel werd gevolgd door een F16, met daarin een fotograaf. Hij heeft onderweg tal van foto's van de JSF gemaakt. Boven karakteristieke plekken als de Deltawerken, de molens van Kinderdijk en het centrum van Amsterdam. Daarnaast werden de belangrijkste luchtmachtlocaties van Defensie 'begroet'.

Het toestel kwam over op een hoogte van zo'n 400 meter. Bij de luchtmachtbases was dit iets lager. Ook de vliegsnelheid was relatief laag, zo'n 500 kilometer per uur.

Scroll verder na de afbeelding.

Route JSF

Klik op afbeelding voor grotere versie

Volledig scherm
© ANP

Herkansing
Het is het eerste moment dat het grote publiek kan kennismaken met het nieuwe gevechtsvliegtuig. De F-35 zou eigenlijk vorige week al een promotievlucht maken over Nederland, maar door een te laag wolkendek werd de vlucht uitgesteld: het vliegtuig zou namelijk niet zichtbaar zijn voor het publiek en ook zou de F-35 niet gefotografeerd kunnen worden met de 'typisch Nederlandse bezienswaardigheden' op de achtergrond.

De route is ruim een uur langer dan dat er in eerste instantie gevlogen zou worden. Er kwam veel kritiek van teleurgestelde inwoners uit het oosten en zuiden van het land omdat de JSF daar niet te zien zou zijn. Volgens Defensie zou er later een tweede rondvlucht volgen waarin die regio's zouden worden aangedaan. Nu vliegen de piloten de hele route toch in één keer.

Pr-tour
Defensie doet er dezer dagen alles aan om het omstreden toestel in al zijn glorie aan de bevolking te tonen. Op 23 mei konden we met z'n allen meemaken hoe twee F-35's het Nederlandse luchtruim binnenvlogen en om 21.15 uur landden op de vliegbasis in Leeuwarden. De toestellen waren helaas een uur vertraagd, anders was het spektakel live te zien geweest in het NOS-journaal. De liefhebbers moesten het doen met een livestream van de luchtmacht op Facebook. Ook de uitgestelde promotievlucht gooide het pr-schema in de war.

Scroll verder na de afbeelding

Route JSF

Klik op afbeelding voor grotere versie

Volledig scherm
© anp

Twee weken
De twee F-35's blijven nog een kleine twee weken in Nederland voordat ze terugvliegen naar Amerika. De toestellen zijn daar gestationeerd voor trainings- en testdoeleinden. In Nederland zijn de gevechtsvliegtuigen nog van dichtbij te zien op de Luchtmachtdagen op Vliegbasis Leeuwarden, 10 en 11 juni.

Volledig scherm
© ANP