Kabinet: 22 tolken ‘waarschijnlijk’ achtergebleven in Afghanistan
VideoIn Afghanistan zijn ‘waarschijnlijk’ 22 tolken en hun gezinnen achtergebleven nadat de evacuatievluchten eind vorige maand waren gestopt. Dat schrijft het kabinet aan de Tweede Kamer. Met een deel van deze tolken is nog contact.
Er zijn in totaal tijdens de evacuatie 436 tolken en andere Afghanen (en familieleden) die op een lijst van Defensie en Justitie stonden, naar Nederland gekomen, aldus ministers Kaag (Buitenlandse Zaken) en Bijleveld (Defensie) en staatssecretaris Broekers-Knol (Asiel).
De Kamer heeft maanden aangedrongen op evacuatie van de tolken. Partijen hebben het idee dat er geen urgentie bij het kabinet was om de vertalers op te halen. De Kamer debatteert vandaag met de drie bewindslieden en premier Rutte over de evacuaties.
Verder zijn er 370 mensen naar Nederland gebracht naar aanleiding van een aangenomen motie van D66. Daarin riep de Kamer op ook andere Afghanen te evacueren die Nederland hebben geholpen zoals beveiligers maar ook medewerkers van Nederlandse journalisten en hulporganisaties.
Het gaat om ongeveer veertig mensenrechtenverdedigers, circa 125 mensen die werkten voor hulp- en ontwikkelingsorganisaties en zo’n negentig Afghanen die voor Nederlandse media hebben gewerkt. Zeker zeventig mensen die ook ook onder de motie vielen zijn achtergebleven.
De tekst gaat verder onder de foto.
Mails
Volgens het kabinet zijn er ruim 23.000 mails binnengekomen van of over Afghanen die zeggen ook onder de D66-motie te vallen. Het ministerie krijgt dagelijks nog honderden van dergelijke mails binnen. Afghanen kunnen zich nog tot 17 september blijven melden via een speciaal e-mailadres.
‘De documentatie van de hulpzoekenden is vaak gebrekkig, en een band met Nederland en/of een acute, schrijnende situatie soms niet eenvoudig aan te tonen’, schrijft het kabinet. Het aantal mensen dat om hulp verzoekt ligt ruim boven de 23.000. Hoeveel van hen naar Nederland mogen komen is nog niet duidelijk.
Er zijn tijdens de evacuatie in totaal 1897 mensen naar Nederland gehaald. Onder hen waren 787 Nederlanders met hun kerngezin of mensen met een verblijfsvergunning. Er zijn 459 Nederlanders of mensen met een verblijfsvergunning in Afghanistan achtergebleven.
Het kabinet gaat de evacuatie en crisisaanpak laten onderzoeken door een externe partij. Dat was ook een wens die bij de Kamer leefde. Een andere externe partij gaat de twintig jaar durende missie onderzoeken.
Bekijk hier onze video’s over de situatie in Afghanistan:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
OPROEP
Carnavalsoutfit: wat had jij vroeger aan en kan nu écht niet meer?
Jaren geleden trok menig carnavalsvierder de eerste de beste verkleedoutfit uit de kast. Als dat er een met indianentooi, afropruik, tulband óf Afrikaans neusbot was, keek daar bijna niemand van op. Dat is nu wel anders. -
Dit buurland houdt verkeersboetes in op het salaris van wanbetalers
België kan onbetaalde boetes nu nog makkelijker innen door de bedragen rechtstreeks van het salaris van de overtreder in te houden, of zelfs door het voertuig van de overtreder aan de ketting te leggen. -
PREMIUMmet video
Jo woog 183 kilo toen hij zijn leven omgooide: ‘Nu, met 61 kilo, voel ik me gezond’
Toen zijn dokter hem vroeg of hij soms dood wilde, ging de knop om bij Jo Schriek (55). In een paar jaar verloor hij meer dan 120 kilo. Naast een betere fysieke gezondheid heeft het zijn leven op een hoop andere manieren compleet veranderd. -
Kamer aan vooravond Afghanistandebat verdeeld over wie er nog naar Nederland mag
De Tweede Kamer wil dat het kabinet snel met een oplossing komt voor evacués die gestrand zijn in Afghanistan. Ook tekent zich een Kamermeerderheid af voor een onafhankelijk onderzoek naar de Nederlandse evacuatiemissie. -
PREMIUM
Anita (64) laat mooie supermarkten in Nederland links liggen: ‘Betaal liever enkel voor het product’
De inflatie is op het hoogste niveau sinds meer dan veertig jaar. En dat merken we onder meer in de supermarkt. Anita Heimans (64) gaat het liefst naar Duitsland, waar je puur voor de producten betaalt en niet voor de mooie inrichting van een winkel.
-
PREMIUM
Afghanistandrama ook gevolg van twintig jaar Europese lamlendigheid in beleid
Bijna een maand na de herovering van Kaboel door de taliban komt er in Europa langzaam iets van een nieuw Afghanistanbeleid van de grond, gericht op vluchtelingenopvang in de regio en humanitaire hulp. Vandaag debatteert het Europarlement in Brussel voor het eerst over de val van Afghanistan. Morgen volgt de jaarlijkse ‘troonrede’ van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Wat is er allemaal misgegaan? -
-
-
Schoonmaaktip van de week
Met deze tips bespaar je een hoop geld en heb je ook nog eens lekker zachte handdoeken
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: handdoeken. -
Mbo’s kraken staking streekvervoer: ‘Houd daarmee op, de schade is te groot’
Twee mbo-instellingen met in totaal 17.000 studenten in de provincie Drenthe en de stad Doetinchem (Gelderland) uiten in een gezamenlijke open brief hun onvrede over de huidige acties in het streekvervoer.