Kabinet grijpt hard in en knipt Belastingdienst op in drie stukken
updateDe Belastingdienst wordt in drie stukken geknipt. De onderdelen Toeslagen en Douane worden ontvlochten van de rest van de Belastingdienst. Ook de Belastingtelefoon gaat op de schop.
Delen per e-mail
Minister Hoekstra (Financiën) heeft de Tweede Kamer zaterdagavond in een brief over de wijzigingen geïnformeerd. De hele operatie kan jaren gaan vergen, waarschuwt hij.
De aansturing verandert, beginnend bij de top, meldt Hoekstra. Douane en Toeslagen worden op termijn zelfstandige onderdelen binnen het ministerie van Financiën. Er worden drie nieuwe directeuren-generaal aangesteld voor Toeslagen, de Douane, en de Belastingdienst (inclusief FIOD). Zij zullen samen de verdere ontvlechting regelen.
Op korte termijn zal de minister de drie functies (waar nodig op interim-basis) vervullen. Dat kost de huidige directeur-generaal van de Belastingdienst zijn baan. Het vertrek van die directeur, Jaap Uijlenbroek, werd vrijdag al bekend. Hij zal zich volgens Hoekstra gaan richten op werkzaamheden buiten het ministerie van Financiën en wordt bijzonder adviseur bij overheidsconsultant ABD. Uijlenbroek bekleedde de functie van directeur-generaal Belastingdienst sinds januari 2017. Eerder zaterdag lekte het gerucht uit dat hij topambtenaar zou worden bij de gemeente Den Haag.
Belastingtelefoon
Het kabinet wil met de maatregelen de dienstverlening verbeteren, stelt Hoekstra in een persbericht. ,,De Belastingdienst heeft als één van de grootste publieke uitvoerders van Nederland een wezenlijke en omvangrijke maatschappelijke opdracht’’, aldus Hoekstra. ,,Voor een goede uitvoering van deze cruciale taken is een moderne en slagvaardige Belastingdienst een absolute randvoorwaarde.”
Een onderdeel wat ook tegen het licht gehouden wordt is de Belastingtelefoon. ,,Daar gaat het nog niet goed genoeg", stelt Hoekstra. ,,Ondanks extra capaciteit in het afgelopen jaar.” Een externe partij gaat nu bekijken hoe ‘een fundamentele transformatie’ bij de Belastingtelefoon tot stand kan komen. Doel is om ‘burgers en bedrijven beter en effectiever te woord te kunnen staan’.
Politieke aansturing
Met de fractievoorzitters van de coalitiepartijen willen Hoekstra en premier Mark Rutte gaan bekijken hoe de nieuwe organisaties gaan worden aangestuurd. ,,Gegeven het grote pakket aan verantwoordelijkheden van een staatssecretaris van Financiën en de veranderingen die nodig zijn, zullen de minister-president en de minister van Financiën overleggen met de voorzitters van de coalitiefracties om te bezien hoe de politieke sturing op de Belastingdienst verder vorm zal krijgen.”
Vrijdag ging al het gerucht dat er mogelijk twee staatssecretarissen op Financiën komen. Ook is het mogelijk dat de minister taken overneemt van de nieuwe staatssecretaris, die nog moet worden aangewezen.
‘Eerst onderzoek’
SP-Kamerlid Renske Leijten vindt dat het kabinet eerst een onderzoek naar de verantwoordelijken rond de toeslagenaffaire moet laten uitvoeren door de Rijksrecherche. ,,Anders organiseren kan zaken oplossen, maar brengt geen moraal of juridische kennis in de top. Als de verziekte cultuur binnen de Belastingdienst niet wordt aangepakt, dan gaat een reorganisatie niet werken.”
Haar ambtsgenoot van de PvdA, Henk Nijboer, denkt dat het een goed is om twee staatssecretarissen de leiding te geven over de onderdelen van de fiscus. ,,Daar moeten de coalitiepartijen onderling uitkomen, maar ik kan me voorstellen dat het CDA Kamerlid Pieter Omtzigt naar voren schuift als bewindspersoon. Het CDA is een van de partijen achter het huidige toeslagenstelsel, Omtzigt zit uitstekend in de materie en hij heeft het vertrouwen van gedupeerde ouders.”
Omtzigt zelf stelt over de reorganisatie: ,,Het is verstandig op de dienst om te delen vanwege de problemen die zich hebben voorgedaan en de uitdagingen die komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de douane die zich voorbereidt op de Brexit en het oplossen van de grote problemen bij de toeslagen.”
Cultuurverandering
Wat betreft de cultuurverandering vindt het CDA het volgens Omtzigt heel belangrijk dat de rechtstatelijkheid van de belastingdienst centraal staat. ,,Alle onderdelen van de belastingdienst dienen de wetten na te leven en burgers en kleine bedrijven moeten niet platgewalst worden.”
De CDA’er vindt het goed dat er op korte termijn twee externe onafhankelijke mensen worden aangesteld, die signalen van binnen en buiten de belastingdienst over onrechtmatig handelen zullen onderzoeken en toegang zullen hebben tot alle documenten.
Affaire
Het regent al een aantal jaar slecht nieuws rond de Belastingdienst, maar de kiem voor de keiharde maatregelen ligt in de zogenoemde toeslagenaffaire. Die kostte staatssecretaris Menno Snel al de kop. Hij stapte op 18 december op. De affaire draait om honderden, maar waarschijnlijk duizenden ouders die door de Belastingdienst ten onrechte zijn aangemerkt als fraudeur waardoor zij tot vele tienduizenden euro’s aan kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen. Zij kwamen daardoor in grote problemen. Het handelen van de Belastingdienst bleek achteraf veel te streng en te star te zijn geweest: de menselijke maat ontbrak.
Na het vertrek van Snel nam Hoekstra de regie. Een kleine 300 gedupeerde ouders hoorden een week voor kerst van de Belastingdienst hoeveel compensatie ze in 2019 nog zouden krijgen. Het ging om een voorlopig bedrag, gebaseerd op de informatie die toen beschikbaar was. De bedragen werden voor de kerst overgemaakt. In ruim tweehonderd gevallen gaat het om bedragen tot 20.000 euro, bij ruim zeventig ligt het bedrag hoger. De hoogste uitkering is 66.000 euro. Begin dit jaar volgt een definitieve beoordeling.
Bekijk hieronder onze video's over de toeslagenaffaire.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Experts maken zich zorgen om nieuwe generatie Nederlandse neonazi’s
Twee jonge mannen moeten vandaag voor de rechter komen, omdat ze in verband worden gebracht met The Base, een rechts-extremistische terroristische organisatie. Hun Siege-cultuur roept op tot een rassenoorlog. -
Fred twijfelde geen moment en gaf Hugo de Jonge een stevige knuffel
Fred, een bewoner van gehandicapteninstelling ‘s Heeren Loo, twijfelde geen moment toen hij gisteren zijn eerste coronavaccinatie kreeg. Hij zag minister Hugo de Jonge, liep op hem af en gaf hem een dikke knuffel. Met een hartverwarmende foto als resultaat. -
Mogelijk twee opvolgers voor Menno Snel
Minister van Financiën Wopke Hoekstra verwacht dat de opvolger van de opgestapte staatssecretaris Menno Snel binnen een maand gevonden zal zijn. Eerst wordt nog gekeken of de aansturing van de Belastingdienst anders moet, zo zei hij na afloop van de Ministerraad. -
Update Directeur-generaal Belastingdienst weggestuurd om toeslagenaffaire
Jaap Uijlenbroek, directeur-generaal van de Belastingdienst, is de wacht aangezegd. De nasleep van de toeslagenaffaire is de reden dat hij binnen enkele weken moet vertrekken, zo bevestigen Haagse bronnen aan deze site. -
PREMIUM
VIDEO Ouders maken zich zorgen om lager schooladvies door corona: Laat eindtoets doorgaan
70 procent van de ouders met kinderen in groep 8 hoopt dat de eindtoets doorgaat. Ze vrezen door corona een lager schooladvies voor hun kind. ‘De eindtoets kan een deel van de leerlingen helpen.’
-
PREMIUM
GGD ontslaat medewerker die gezin adviseerde te liegen over coronatest: ‘Doen net of we gek zijn’
Een medewerker bron- en contactonderzoek van de GGD Twente is per direct ontslagen, nadat ze een Rijssens gezin adviseerde te liegen over een coronatest. Toen er verwarring ontstond over de uitslag van vader, kreeg een van de dochters telefonisch te horen: „Je hoeft tegen de thuiszorg niet te zeggen dat je getest hebt, hé. Dan doen we net of we gek zijn.” -
PREMIUM
Dit is waarom de Britse variant alle alarmbellen af laat gaan
Doorrekeningen met de Britse variant leveren zulke alarmerende cijfers op, dat langer afwachten met ingrijpen niet langer verantwoord wordt geacht. Als er nu niets gebeurt, dreigt een oncontroleerbare uitbraak. In april kunnen dan meer dan 50.000 mensen per dag besmet raken, tien keer zoveel als nu. -
PREMIUM
RIVM-rekenmeester: We gaan uit van het slechtste scenario
Idealiter trapt Nederland met zijn coronabeleid zó hard op de rem, dat de Britse variant van het virus in ons land niet groter maar kleiner wordt. Dat zegt Jacco Wallinga, rekenmeester van het RIVM. ,,In Groot-Brittannië zie je dat het mogelijk is."