Een patiënt krijgt chemotherapie toegediend. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Een patiënt krijgt chemotherapie toegediend. Foto ter illustratie. © Lex van Lieshout

Kankerpatiënt weet vaak weinig over klachten na ziekte

Kankerpatiënten krijgen onvoldoende informatie over de langetermijngevolgen van hun behandeling, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK).

Bij  ruim een derde van de patiënten is niet gesproken over klachten die zich na de ziekte kunnen ontwikkelen, meldt Trouw. Dan gaat het onder meer over depressieve gevoelens, geheugen- en concentratieproblemen.

Aan de toekomst van de patiënt na de behandeling wordt weinig aandacht besteed, zo laat het onderzoek onder 3785 (ex-)patiënten zien. Van de ondervraagden zegt 55 procent dat wensen of plannen voor de toekomst helemaal geen onderwerp van gesprek waren en driekwart kreeg niets te horen over de mogelijkheid om niet verder te behandelen.

,,Als iemand van kanker geneest, wil diegene het vooruitzicht van een betere kwaliteit van leven hebben na de behandeling”, zegt Ella Visserman, belangenbehartiger van de NFK.

 1. Eerste eikenprocessierupsjes kruipen uit hun ei: ‘Nu ongevaarlijk, irritante brandhaartjes pas half mei’

  Eerste eikenpro­ces­sie­rups­jes kruipen uit hun ei: ‘Nu ongevaar­lijk, irritante brandhaar­tjes pas half mei’

  In bomen in Ede, Sittard en Geleen zijn maandagmorgen de eerste eikenprocessierupsjes uit hun eitjes gekropen. Volgens bioloog Arnold van Vliet van het Kennisplatform Processierups zijn de piepkleine rupsjes wegens het ontbreken van brandhaartjes nog volstrekt ongevaarlijk. ,,Ze marcheren nu al met tientallen tegelijk in groepsverband achter elkaar op zoek naar ontluikende eikenblaadjes.”
 2. Politieagent filmt collega Thijs (28) die nu viral gaat met Queen-cover
  video

  Politie­agent filmt collega Thijs (28) die nu viral gaat met Queen-co­ver

  Een jonge agent van het politiekorps in Nijmegen staat volop in de schijnwerpers nu er een filmpje van zijn overtuigende zangkunsten op internet circuleert. De 28-jarige Thijs Roseboom werd gefilmd door een collega op het moment dat hij uit volle borst de Queen-klassieker Don’t Stop me Now aan het meezingen is. ,,Een half miljoen views, ik kan het nog steeds niet geloven”, zegt hij tegen deze nieuwssite.