Volledig scherm
De brandweer is bezig met koelen bij de tank die een giftige stof lekt aan de Edisonweg in Alblasserdam. © Peter Stam

Kans op hevige stankoverlast in Bommelerwaard vanwege lekkage stof in Alblasserdam

ZALTBOMMEL - Een tankwagen lekt een mogelijk giftige stof in Alblasserdam. Een deel van Nederland heeft een NL Alert ontvangen en wordt geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden. Volgens de Veiligheidsregio is er ook in het zuiden van Gelderland kans op hevige stankoverlast.

Hulpdiensten zijn massaal uitgerukt naar een industrieterrein in Alblasserdam in eerste instantie wegens ‘hevige stankoverlast’. De problemen ontstonden bij een tanktransportbedrijf. De inhoud van één van de tankwagens is mogelijk te warm geworden, waardoor gasvorming ontstond. Het gaat waarschijnlijk om de stof petrolatum. Dit is een versnellingsbakolie.

De brandweer is de tankwagen op dit moment aan het koelen, met een schuimblusbak en een tankautospuit. De brandweer waarschuwt dat mensen tot in de hele regio Utrecht last kunnen hebben van de gasgeur.

NL-Alert

In een deel van Nederland is een NL-Alert uitgedaan voor de stankoverlast. Daarin wordt aangegeven dat het gezondheidsrisico nihil is. ,,De stank kan wel leiden tot misselijkheid en overgeven.” De brandweer zet een waterscherm in. Hierdoor wordt de stank ,,hopelijk verminderd”. 

Volledig scherm
Een stof ontsnapt uit een tankwagen in Alblasserdam. © Peter Stam

Metingen

Meetploegen brengen de verspreiding van de giftige stof in kaart. Op 400 meter afstand van de tank, wordt de stof in de wind al niet meer gemeten. De stankverspreiding is echter enorm, aldus de brandweer.

#Stankoverlast #Edisonweg #Alblasserdam - Meetploegen brengen de verspreiding van de stof in kaart. Op 400 meter afstand, in de wind vanaf de tank, wordt de stof al niet meer gemeten. De stankverspreiding is echter enorm. https://t.co/UXJiIdo0Ay

— Brandweer ZHZ (@BrandweerZHZ) February 9, 2019

Opvanglocatie

Cultureel centrum ‘De Landvast’ fungeert als opvanglocatie voor degenen die in verband met de stankoverlast niet in hun huis kunnen blijven. 

  1. Handen Nederlandse steenhouwer jeuken om Notre-Dame aan te pakken
    PREMIUM

    Handen Nederland­se steenhou­wer jeuken om No­tre-Da­me aan te pakken

    Roderick Nijenhuis’ handen jeuken. De commercieel directeur en natuursteendeskundige van de firma Slotboom Steenhouwers uit Winterswijk zou dolgraag betrokken raken bij de restauratie van de Notre-Dame in Parijs. Gothische ornamenten gedetailleerd reconstrueren? ,,Kom maar door met die klus”, staat de 50-jarige specialist nu al te popelen. Alleen de ingestorte vieringstoren uit 1846 hoeft wat hem betreft niet terug. ,,Die ranke spits was niks anders dan een bouwkundig orgasme van de Franse architect Eugène Viollet-le-Duc.”