Volledig scherm
Kinderen van gescheiden ouders zien stiefvaders in bijna de helft van de gevallen uiteindelijk als hun eigen vader. © Kwennie Cheng

Kind ziet stiefvader vaak als echte vader

Bijna de helft van de mensen van wie de ouders zijn gescheiden, ziet zijn stiefvader later als 'echte vader’. Eén op de vijf zag zijn biologische vader het afgelopen jaar helemaal niet.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Universiteit van Amsterdam (UvA) dat vandaag verschijnt. Met een enquête onder bijna 6500 mensen die tussen 1971 en 1991 zijn geboren, wilden de onderzoekers achterhalen hoe de relatie van kinderen is met hun gescheiden ouders als ze eenmaal volwassen zijn. 

44 procent van de kinderen die tijdens hun jeugd bij de moeder woonden, ziet hun stiefvader als vaderfiguur. ,,Het laat zien dat kinderen een band ervaren met hun stiefvader, dat stiefvaders hun vaderrol op zich hebben genomen'', constateert Tanja Traag, socioloog bij het CBS. 

Kwaliteit

Quote

Stiefva­ders kunnen een mooie aanvulling zijn in het leven van kinderen

Marsha Pinedo , Stichting Villa Pinedo

Marsha Pinedo, oprichter van Stichting Villa Pinedo, die steun biedt aan kinderen van gescheiden ouders, benadrukt dat een goede relatie met een stiefvader niets zegt over de kwaliteit van de band met hun biologische ouder. Pinedo: ,,Als een stiefvader dagelijks in het leven van kinderen is, kunnen die hem gaan zien als vaderfiguur. Als het contact met de biologische vader ook goed is, kunnen stiefvaders een hele mooie aanvulling zijn in het leven van kinderen.''

Tegelijkertijd zien fors minder kinderen van gescheiden ouders hun stiefmoeder als moeder. Dat geldt voor 17 procent van de respondenten. ,,Je hoort altijd verhalen over de boze stiefmoeder. Dit gegeven stelt ons voor de vraag of moeders moeilijker vervangbaar zijn of dat dit iets zegt over de manier waarop mannen als stiefvader in een gezin stappen? Dat weten we niet'', zegt Traag. 

20 procent van de kinderen heeft hun vader het afgelopen jaar helemaal niet gezien. Een stiefmoeder zien ze dan ook niet. Ter vergelijking: 5 procent had geen contact met de moeder. ,,Vaders trokken vaak aan het kortste eind. Ze hebben er veelal moeite mee dat ze hun kinderen uit het oog zijn verloren. En ook kinderen missen hun vader blijkt uit onderzoek'', weet onderzoeker Inge van der Valk van de Universiteit Utrecht.