Volledig scherm
Een onweersbui trekt over. © Venema Media

KNMI trekt code oranje voor het hele land in

updateHet KNMI heeft code oranje voor het hele land ingetrokken. De waarschuwing voor onweer met zware windstoten was aan het begin van de avond nog van kracht voor een deel van het land, maar de buien hebben rond 21.00 uur het noorden van Nederland verlaten. Het heeft lokaal wel hard geregend, maar van wateroverlast was zover bekend nergens sprake. Ook de wind viel mee.

In tegenstelling tot gisteren werd het vandaag weer warm. In de middag werd het in vrijwel heel het land zo’n 23 tot 27 graden. ,,Op veel plaatsen zomerse warmte”, aldus meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza. Zaterdag kan er hier en en daar een regenbui vallen. ,,Van deze buien verwachten we weinig problemen", meent Klaasen. ,,Wat zaterdag wel opvalt en hinderlijk kan zijn is de wind.”

De wind waait zaterdag uit zuidwestelijke richting en is matig tot krachtig. Aan zee is de wind enige tijd hard. In de kustgebieden, in het noorden en rond het IJsselmeer zijn er windstoten van 90 tot 100 kilometer per uur mogelijk. Dieper landinwaarts houden de meteorologen rekening met windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur. Klaassen: ,,Dergelijke wind en windstoten kunnen best voor hinder zorgen. Zeker bomen en takken die al een optater hebben gehad de afgelopen dagen zijn kwetsbaar.” Later zaterdag neemt de wind geleidelijk iets af.

Tijdens de pinksterdagen is de wind rustig en ook het weer laat zich van een vriendelijke kant zien. Er waait zondag een zwakke tot matige zuidwestenwind en de zon breekt nu en dan door. In vrijwel heel het land blijft het droog. Maandag neemt de kans op een bui weer toe. ,,Maar het betreft hier regenbuitjes, zwaar weer wordt er niet verwacht", stelt de weerman gerust. De temperatuur ligt op beide dagen tussen 17 en 20 graden.

Op Pinkpop gaat de camping een uurtje later (vanaf 19.00 uur) open vanwege het slechte weer: