Koning in Tilburg: mbo'ers 'keihard nodig' in de samenleving, zorg voor voldoende stageplekken

VIDEOTILBURG - Koning Willem-Alexander noemt mbo'ers 'keihard nodig' in de samenleving. Wel roept hij bedrijven op te zorgen voor genoeg stageplekken.

De koning is vandaag bij de eerste officiële opening van het mbo-jaar op het ROC op Stappegoor. Normaliter bestaat er alleen een opening van het academische jaar, maar daar heeft het mbo verandering in gebracht. Als eregast kwam koning Willem-Alexander naar het ROC Tilburg om mbo-studenten en -docenten een hart onder de riem te steken. Hoewel de koning lang niet bij alle bezoeken speecht, sprak hij de onderwijssector bemoedigend toe.

,,Iedere mbo'er mag trots zijn. Nederland staat om vakmannen en -vrouwen te springen. Dat moet mbo-studenten toch een goed gevoel geven," aldus de koning. Want ze runnen restaurants, leggen windparken aan, zorgen voor een dak boven ons hoofd en knippen haren. ,,En ze vertellen ons vriendelijk dat moeilijk haar niet bestaat."

Quote

Iedere mbo'er mag trots zijn

Koning Willem-Alexander

Het baart de koning zorgen dat er niet altijd genoeg stageplekken zijn, bijvoorbeeld in de verpleging. ,,Het is essentieel dat we als samenleving het mbo omarmen en studenten de helpende hand bieden." Meer samenwerking tussen mbo-scholen en bedrijven in een regio moeten voor betere kansen zorgen. ,,De rol van het mbo is van grote betekenis. Een groeiende groep volwassenen volgt er een opleiding op maat om de kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Permanent leren moet het nieuwe normaal worden." 

Na een uur vol toespraken sprak de koning op de binnenplaats van ROC Tilburg aan drie tafels met betrokkenen uit het mbo. Ideaal voor sommigen voor een fotomomentje met zijne majesteit. 

Zo nam Monique van Overdijk een foto van haar dochter Sanne (19), die net klaar is met haar mbo 3-opleiding in het kappersvak:

Volledig scherm
Moeder fotografeert koning en dochter. © Ben Ackermans/BD

En dan krijg je deze foto: 

Volledig scherm
Sanne van Overdijk geportretteerd met koning Willem-Alexander. © Monique van Overdijk
Volledig scherm
Koning Willem-Alexander © ANP