Kopstuk Nederlandse mocromaffia, handlanger van Taghi, opgepakt
Een van de laatste voortvluchtige kopstukken uit de misdaadorganisatie van Ridouan Taghi is door de landelijke recherche opgespoord en gearresteerd in Servië. Dat bevestigt het landelijk parket na berichtgeving van De Telegraaf. Het gaat om Boris P. (45), alias de Bosniër, die door justitie wordt gezien als de ‘ceo van de divisies geweld en financiën’ van de mocromaffia.
Woordvoerder Wim de Bruin van het landelijk parket bevestigt dat afgelopen vrijdag een man van 45 jaar met Nederlandse nationaliteit is opgepakt in Servië op verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie. De Bruin bevestigt dat er gevraagd zal worden om uitlevering ‘vanwege een verband met de internationale cocaïnehandel’.
P. - bijnaam ‘de Bosniër’, maar wel met een Nederlandse nationaliteit - verdween net als andere kopstukken van de bende van Taghi spoorloos toen hij in de gaten kreeg dat politie en Openbaar Ministerie fel jagen op zijn handlangers. Deze klopjacht leidde de afgelopen jaren al tot aanhoudingen van kopstukken in binnen- en buitenland. Zo werd onder anderen Saïd Razzouki aangehouden in Colombia, Greg F. op Curaçao en Jaoud F. in Marokko.
De hoofdrolspelers zitten in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, maar de vrees bestaat dat zij zelfs vanuit de zwaarst beveiligde inrichting van het land nog met hun adjudanten communiceren en hen opdrachten geven. Het beruchtste voorbeeld is de neef en advocaat van Ridouan Taghi, Youssef Taghi, via wie Taghi van maart tot de herfst van 2021 ongecontroleerd met de buitenwereld kon communiceren, totdat de advocaat in oktober werd gearresteerd. Hij lijkt structureel berichten te hebben doorgespeeld, bijvoorbeeld over zeer gewelddadige ontsnappingsplannen waarin Taghi uit de EBI zou worden bevrijd, of uit zijn zwaarbeveiligde transport naar ‘de bunker’ in Amsterdam-Osdorp, waar hij terechtstaat in het grote liquidatieproces Marengo.
‘Paste op de winkel
De recherche was erg gebrand op Boris P., omdat hij in de ogen van justitie de machtsstructuur van de organisatie van Taghi in stand hield. ,,Hij paste op de winkel”, aldus een rechercheur. ,,Hij zorgde dat het verdienmodel van de criminele organisatie in stand bleef, controleerde of drugstransporten doorgang vonden en verstrekte mogelijk ook geweldsopdrachten.”
P. is zoals veel van Taghi’s getrouwen afkomstig uit de regio Utrecht. Hij woont in Montenegro en maakte een uitstapje over de grens met Servië toen hij werd getraceerd.
Kopstukken
De zeventien verdachten in die megazaak, waarin Taghi de hoofdverdachte is, horen eind juni de strafeisen, tot besluit van het requisitoir dat de drie officieren van justitie op 8 juni beginnen. De later gearresteerde sleutelspelers, onder wie nu ook Boris P., worden apart berecht.
Overigens zijn nog steeds niet alle vermoede kopstukken van de organisatie rond Taghi gearresteerd. Verscheidene opsporingsonderzoeken lopen nog door, ook in samenwerking met landen waar criminelen graag naartoe vluchten en sleutelspelers eerder al werden aangehouden, zoals Dubai, Colombia, Suriname, Brazilië, Marokko en Curaçao. Ook Turkije staat bekend als een populaire onderduikplek voor Nederlandse criminelen.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Supersnelrecht verdachte van opruiing boerenprotest, vrijdag voor rechter
Een 23-jarige man uit het Zuid-Hollandse Strijensas staat vrijdagmiddag voor de rechter in Rotterdam omdat hij opruiende berichten over de boerenprotesten zou hebben gedeeld. De man wordt via het zogeheten supersnelrecht vervolgd. -
PREMIUMcolumn1
Een stelletje viespeuken zijn we - en daar geniet ik van (zolang het nog kan)
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
5 vragen
Wat is stikstof, waarom zijn de boeren boos en wat moet er nu eigenlijk veranderen?
De afgelopen week werd er flink geprotesteerd tegen de stikstofplannen van het kabinet. Vooral boeren zijn boos, zij menen dat de plannen hun bedrijven om zeep helpen. Maar wat houdt de stikstofcrisis nu precies in? Wat is er aan de hand, waarom is men boos en wat moet er gebeuren? -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
Facebook zet definitief streep door zwaar omstreden plannen voor datacenter in Zeewolde
Het moederbedrijf van Facebook ziet af van de bouw van het omstreden datacenter in Zeewolde. Volgens het bedrijf is er geen ‘goede match’ met de omgeving.
-
PREMIUMMET VIDEO
Nederland in Verzet trekt 200 demonstranten naar Harderwijk: politie massaal aanwezig
Op de demonstratie van Nederland in Verzet in Harderwijk zijn zo'n 200 betogers afgekomen. Het bonte gezelschap marcheerde vanaf de Boulevard de woonwijk Stadsweiden in, onder het zingen van strijdliederen en het roepen van leuzen. De betoging verliep zonder problemen. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger.