Volledig scherm
Korpschef Erik Akerboom © ANP

‘Korpschef nationale politie Erik Akerboom beoogde nieuwe baas AIVD’

Erik Akerboom, korpschef van de Nationale Politie, is het beoogde nieuwe hoofd van inlichtingendienst AIVD. Hij is de enige kandidaat over wie de ministerraad vrijdag zou stemmen. Dat melden ingewijden aan de Volkskrant.

Als Akerboom wordt benoemd, volgt hij Dick Schoof op die na amper een jaar de AIVD alweer verlaat. Schoof is gevraagd leiding te geven aan het ministerie van Veiligheid en Justitie. 

Akerboom werkte vanaf 1998 al bij de AIVD als directeur Democratische Rechtsorde. Hij maakte er de aanslagen van 9/11 mee, de opkomst van het islamitisch fundamentalisme en de moord op Pim Fortuyn in 2002. Daarna verliet hij de dienst weer en werd hij korpschef Brabant-Noord en later de nationale terrorismecoördinator. 

Vanaf 2012 was hij de hoogste ambtenaar op het ministerie van Defensie en daarna ging hij leiding geven aan de Nationale Politie.

  1. Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’
    PREMIUM
    vuurwerkramp enschede

    Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’

    Bijna twintig jaar na de vuurwerkramp in Enschede wordt voormalig fabriekseigenaar Harm Smallenbroek aangewezen als mogelijke saboteur door ex-klokkenluider Paul van Buitenen. Daarmee zou hij verantwoordelijk zijn voor 23 doden. Smallenbroek is een gebroken man. Sinds 2001 heeft hij geen interview meer gegeven, tot vandaag. ,,Je wilt wel, maar je komt er nooit meer van los. We zijn die dag, net als velen, alles kwijtgeraakt.